Bănci și Asigurări

Decizie surpriză: BNR a eliminat din comunicatul oficial fraza cheie care a ţinut în teroare băncile anul trecut şi pe care s-a bazat politica monetară dură a lui Isărescu din 2022. Acest lucru arată că situaţia s-a îmbunătăţit, că dobânzile încep să se stabilizeze, iar inflaţia intră pe trend de scădere

Decizie surpriză: BNR a eliminat din comunicatul oficial...

Autor: Cristian Hostiuc

10.01.2023, 16:09 10461

Pentru prima dată după un an de zile, fraza cheie din comunicatele Băncii Naţionale ”păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară” a dispărut din comunicatul oficial al Băncii Naţionale, ceea ce arată că situaţia începe să se îmbunătăţească, iar inflaţia intră pe trend de scădere.

Ca să controleze inflaţia, sau mai degrabă să nu o scape de tot de sub control, BNR s-a folosit de lichiditatea de pe piaţa monetară şi mai puţin de creşterea dobânzilor. BNR a strâns lichiditatea din piaţă pentru a forţa băncile să majoreze dobânzile, în special la depozite, ceea ce s-a şi întâmplat, mai ales în a doua parte a anului trecut.

Pentru că populaţia nu a mai avut bani să economisească, iar BNR a redus accesul la lichiditatea Băncii Centrale, băncile au majorat treptat dobânzile la lei pentru a nu pierde depozite şi pentru a determina populaţia să economisească şi să consume mai puţin.

Băncile au ajuns cu dobânda la depozite la 7-10%, în funcţie de perioadă şi de bancă, ceea ce a mai echilibrat puţin situaţia.

Creşterea inflaţiei a mâncat foarte mult din puterea de cumpărare, iar oamenii nu au mai avut bani să pună deoparte. 

Prin tăierea acestei fraze, ”păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară”, BNR arată că este confortabilă cu situaţia actuală, că nu mai vrea ”să strângă băncile de gât”, ca să controleze lichiditatea şi astfel, să încerce să controleze inflaţia.

Inflaţia a crescut anul trecut cu mult peste aşteptări, de la 12% prognoza iniţială ajungând la 16,7%, dar BNR arată prin comunicatul de marţi, care a însoţit decizia de cretere a ratei dobânzii de referinţă de la 6,75% la 7%, că se aşteaptă la scăderea inflaţiei, o evoluţie mai pronunţată începând cu T3 din acest an.

Economiştii se mai aşteaptă ca BNR să majoreze în februarie dobânda de la 7% la 7,25%, dar atâta timp cât piaţa are lichiditate suficientă, care nu se mai duce în inflaţie, această creştere nu înseamnă nimic.

Anticipând schimbarea de trend, băncile au început să coteze Roborul în scădere, iar de la 8,2% s-a ajuns acum la 7,45%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO