Bănci și Asigurări

Deprecierea lirei turceşti continuă şi pieţele monetare „fierb” în aşteptarea deciziei băncii centrale

Deprecierea lirei turceşti continuă şi pieţele...

Autor: Alex Ciutacu

13.09.2018, 15:28 445

Lira turcească s-a depreciat astăzi în contextul în care investitorii se păstrează la o distanţă sigură de această valută în aşteptarea şedinţei de politică monetară a băncii centrale, de la care pieţele aşteaptă o majorare a dobânzii de referinţă, potrivit CNBC.

La începutul zilei de miercuri lira turcească se situa la 6,370 faţă de dolari, în comparaţie cu nivelul de 6,345 înregistrat miercuri seară.

Per total, moneda a pierdut circa 40% din valoare faţă de dolar anul acesta, însă şi-a revenit în comparaţie cu un minim record de 7,24 înregistrat în urmă cu o lună.

Banca centrală va anunţa astăzi dacă va creşte sau nu dobânda de referinţă, iar predicţiie rezultate din sondajele Reuters arată că majorarea se va situa între 225 şi 725 puncte de bază.

Prăbuşirea lirei este condusă acum de îngrijorările cu privire la puterea extinsă a preşedintelui Tayyip Erdogan asupra deciziilor de politică monetară şi de impactul pe care îl pot avea sancţiunile impuse de SUA.

Banca centrală şi guvernul au încercat să ia o serie de măsuri pentru a susţine lira, iar joi Erdogan a decis că vânzările de proprietăţi şi acordurile de închiriere trebuie realizate în lire turceşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO