Bănci și Asigurări

Dezastrul creditării firmelor în contextul dobânzilor mari: Soldul creditelor corporate în lei a crescut cu doar 9 miliarde de lei în 2023. Firmele mai mult au restructurat datorii vechi în 2023, din cauza dobâzilor mari, în loc să ia mai multe credite noi

Dezastrul creditării firmelor în contextul dobânzilor...

Autor: Claudia Medrega

31.01.2024, 00:07 1580

Soldul creditelor corporate în lei a ajuns la 112  mld. lei la final de 2023, creşterea stocului faţă de sfârşitul anului 2022 fiind de doar 9 mld. lei. Aceste 9 mld. lei sunt de fapt creditele „efectiv“ noi acordate firmelor de către bănci anul trecut, care reprezintă mai puţin de o cincime din toate creditele corporate în lei care figurează ca fiind noi în statisticile BNR.

Din datele băncii centrale reiese că împrumuturile corporate noi în lei din tot anul 2023 au fost de aproape 43 mld. lei.

Dar, cea mai mare parte din aceste credite corporate în lei care figurează ca fiind noi în statistici, adică în jur de 80%, au fost de fapt rostogoliri/refinanţări/rescadenţări. Concret, diferenţa dintre creditele noi în lei din 2023, de 43 mld. lei, şi 9 mld. lei, cât a fost creşterea soldului din 2023 vs. sold 2022, adică 34 mld. lei ar reprezenta de fapt rescadenţări, şi nu credite efectiv noi luate de alte firme.

„Într-adevăr, în anul 2023 o bună parte din creditare a fost de fapt o restructurare sub diverse forme a datoriilor vechi. Creşterea dobânzilor şi dinamica economiei au fost factorii decisivi care au imprimat această evoluţie a creditării. Multe companii care aveau deja contractate credite în anii anteriori au fost surprinse de creşterea semnificativă a dobânzilor şi au început să se confrunte cu dificultăţi în rambursare: este un lucru să plăteşti lunar rate de 500.000 de lei la bancă şi cu totul altul să ai obligaţii de 1 mil. lei pe lună ca urmare a creşterii dobânzilor. Primul pas în astfel de situaţii este de a încerca restructurarea datoriilor prin refinanţări, re-eşalonări etc., ceea ce explică diferenţa observată între cifrele privind creditele noi şi evoluţia soldului creditelor”, spune analistul Aurelian Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO