Bănci și Asigurări

Dobanda BNR la operatiunile de piata a urcat cu patru puncte intr-un an

Dobanda BNR la operatiunile de piata a urcat cu patru puncte intr-un an

BNR a practicat in operatiunile de piata (care sunt reflectate de evolutia ratei dobanzii de referinta) dobanzi sub nivelul ratei de politica monetara, miscarile fiind mai ample, in functie de conjunctura si de incercarile de a reduce costurile sterilizarii excesului de lichiditate.

05.09.2008, 17:56 135

Cresterea este mai mare decat in cazul ratei dobanzii de politica monetara, care a urcat in acelasi interval cu 3,25 puncte pentru ca rata lunara a dobanzii de referinta se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzii la depozitele atrase de BNR de la banci si la operatiunile reverse repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Astfel, evolutia dobanzii de referinta reflecta o practica la care BNR a recurs de mai multe ori - de a opera pe piata cu dobanzi mai mici decat dobanda de politica monetara in incercarea de a diminua costurile de sterilizare si a forta scaderea dobanzilor pe piata pentru descurajarea intrarilor de capital speculativ.
In august 2007 dobanda de referinta a coborat pana la un minim de 6,10%, in conditiile in care rata de politica monetara era de 7%.
Ulterior, in contextul inceperii procesului de intarire a politicii monetare, BNR a ajuns sa foloseasca in operatiunile de piata dobanzi egale cu rata de politica monetara, in niciun caz mai ridicate.
Chiar si asa, avand in vedere si modul de calcul cu o luna in urma, dobanda de referinta a evoluat cu un pas in spatele dobanzii de politica monetara. Dobanda de referinta este o dobanda "legala", la ea facand trimitere diferite acte normative sau contracte.
Reflectand evolutia dobanzilor practicate de BNR in operatiunile de piata si episoadele de decuplare dintre acestea si rata dobanzii de politica monetara, dobanda de referinta s-a apropiat de nivelul din martie 2005, cand se situa la 10,75%.
Banca centrala era atunci in plin proces de pregatire accelerata pentru liberalizarea deplina a contului de capital, incercand sa reduca dobanzile pana la niveluri cat mai putin atractive pentru capitalul speculativ.
Pana in februarie 2006 dobanda a coborat rapid la 7,5%, pentru ca apoi sa reinceapa sa urce pana la un varf de 8,75%, care s-a mentinut din august 2006 pana in februarie 2007 cand a inceput un nou episod de scadere care a dus dobanda la un minim de 6,10% in august 2007. In septembrie a inceput o noua faza de crestere. Evolutia alternanta a dobanzii de referinta reflecta reactiile conjuncturale ale BNR, care a incercat de mai multe ori sa ajusteze dobanzile folosite in operatiunile de piata independent de rata de politica monetara, care a functionat in anumite perioade mai degraba ca un plafon pentru dobanzile de interventie pe piata monetara, ceea ce a afectat rolul de semnal al ratei stabilite de Consiliul de Administratie.
Miscarea dobanzii de referinta in perioada mai-noiembrie 2007 arata ca intarirea efectiva a politicii monetare a demarat lent, in conditiile in care prima majorare a dobanzii de politica monetara a survenit pe 31 octombrie, cand rata a urcat cu jumatate de punct pana la 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO