Bănci și Asigurări

Dobanzi in scadere usoara la titlurile de stat

21.07.2004, 00:00 10



Dobanda maxima acceptata de Ministerul Finantelor la certificatele de trezorerie cu scadenta la trei luni a inregistrat ieri o scadere usoara, de 0,26 puncte, la 17,24% pe an, aceasta fiind prima lansare de titluri de stat cu o astfel de maturitate dupa anuntul Bancii Nationale privind reducerea dobanzii de interventie la 20% pe an.



Randamentul mediu acceptat a fost de 17,11%. Banca centrala a platit saptamana trecuta 19,80% pe an la a doua sa emisiune de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, cu doua puncte peste dobanda oferita de Ministerul Finantelor pentru scadenta similara la certificate de trezorerie. Aceasta insa in conditiile in care titlurile Bancii Nationale sunt disponibile numai pentru bancile comerciale si nu si altor categorii de investitori, cum este cazul titlurilor de stat.



Piata primara a titlurilor de stat a consolidat ieri nivelurile de dobanda de sub 17% pe an la titlurile de stat cu scadenta de douasprezece luni. Desi cererea din partea bancilor a depasit de peste patru ori suma de 1.000 miliarde planificata de Ministerul Finantelor, nu a fost acceptata suprasubscrierea emisiunii de ieri, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta.



Dobanda medie a scazut cu 0,04 puncte fata de emisiunea din 13 iulie, la 16,84%. Finantele au acceptat sa plateasca un randament maxim de 16,92%, in scadere cu 0,19%. Dupa o intrerupere de zece luni, Ministerul Finantelor a reluat joia trecuta constructia unei curbe a randamentelor la trei ani, de la o dobanda fixa de 13,99% pe an.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO