Bănci și Asigurări

Dobanzi mai mari si gama completa de scadente la titlurile de stat

06.01.2004, 00:00 20



Ministerul Finantelor si-a programat sa stranga in prima luna a anului circa 138 milioane de euro prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, pentru finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice.



Dobanzile la care se imprumuta statul au incheiat anul 2003 pe o tendinta de crestere, dupa luni la rand in care fusesera inghetate. Astfel, la ultima licitatie de titluri de stat scadente la un an dobanda maxima acceptata s-a ridicat la 18%. Pentru maturitatea de sase luni dobanda acceptata s-a situat la acelasi nivel de 18% pe an. La ultima emisiune de certificate de trezorerie pe trei luni, de la inceputul lui decembrie, Ministerul Finantelor s-a imprumutat la o dobanda maxima de 18,5%.



La aceste niveluri de dobanda, titlurile de stat au devenit mai atractive ca plasament decat depozitele bancare, desi dobanzile au schitat o tendinta de crestere si pe aceasta piata in ultimul trimestru din 2003. In plus, castigurile din dobanzi la titlurile de stat nu sunt impozitate. Astfel, la depozitele scadente la trei luni bancile ofera, in medie, dobanzi de 15% pe an, aproximativ la fel fiind remunerate si depozitele pe sase luni. Pentru depozitele constituite pe un an clientii bancilor primesc dobanzi in jur de 16%.



In aceasta luna, bancile si clientii lor isi vor putea plasa banii in certificate de trezorerie cu maturitati de trei, sase si douasprezece luni, a caror valoare de emisiune insumeaza 4.600 miliarde de lei.



In oferta pe ianuarie a Finantelor figureaza si cate o emisiune de obligatiuni de stat cu dobanda, la maturitati de doi ani, respectiv trei ani, in suma de 800 miliarde de lei. Curba randamentelor la trei ani s-a rupt in a doua jumatate a anului, piata solicitand dobanzi considerate incacceptabile de catre Finante. Nici la obligatiunile pe doi ani nu a mai fost vizibila o curba a randamentelor, dobanda la ultima licitatie fiind de 14,55%. In conditiile in care autoritatile vor sustine atingerea obiectivului de scadere a inflatiei sub 10% la sfarsitul anului, ar trebui ca dobanzile sa revina la o tendinta descendenta, insa nu mai devreme de trimestrul al doilea.



Pe 15 ianuarie este programata cea de-a treia emisiune de obligatiuni cu dobanda indexata cu rata inflatiei si maturitatea de cinci ani, inclusa in portofoliul de instrumente al Trezoreriei statului din luna noiembrie a anului trecut.



La a doua licitatie, bancile au renuntat la reticenta declarata fata de aceasta oferta de plasament a Ministerului Finantelor, cu dobanzi real pozitive garantate.



Astfel ca Finantele au fost in situatia de a accepta chiar cu o suprasubscriere cu 20% a valorii programate a obligatiunilor, pana la 360 miliarde de lei.



Marja de dobanda licitata peste nivelul inflatiei s-a ridicat la 4,98 puncte procentuale, cu 0,02% mai scazuta fata de prima licitatie.



In noiembrie, Ministerul Finantelor se angajase ca pe 10 mai 2004 sa plateasca o dobanda egala cu nu mai putin de cinci puncte procentuale peste rata inflatiei calculata intre lunile septembrie 2003 si martie 2004, pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica.



Anul acesta, Ministerul Finantelor intentioneaza sa reia strategia de consolidare a instrumentelor cu maturitati de doi si trei ani, avand in vedere nevoia acuta a pietei financiare de repere solide. De asemenea, in cursul anului ar urma sa fie emise primele obligatiuni de stat pe cinci ani cu dobanda fixa. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO