Bănci și Asigurări

Dobanzile la titlurile de stat au inceput sa creasca usor

23.08.2001, 00:00 18



Dupa ce in ultima vreme bancile au fost destul de reticente in a-si plasa lichiditatile in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor, fiind din ce in ce mai nemultumite de dobanzile scazute pe care in lunile de vara le-au primit pentru aceste investitii, incepand din aceasta saptamana se pare ca Finantele au schimbat "placa".

Pentru prima data dupa mai multe luni si pe fondul esecului la emisiunilor din saptamanile anterioare, la licitatia de marti randamentele (dobanzile medii) acordate la titlurile de stat au crescut cu aproape jumatate de punct procentual.

Daca un cautator de nod in papura ar spune "ai cei cu asta? Este prea putin", noi am putea spune "este totusi un inceput". Aceasta afirmatie ar fi sustinuta si de faptul ca bancile , desi nu au a€oinghitit" toate certificatele de trezorerie, marti au raspuns "frumos" ofertei Finantelor, supralicitand chiar in cazul unei emisiuni.

La prima licitatie, pe sase luni, dintr-o oferta initiala de 803,81 miliarde de lei, bancile au cumparat certificate de aproape 915 miliarde de lei, dobanda medie fiind de 35,99%, fata de 35,53% in emisiunea anterioara. Initial cererea totala a bancilor a fost de 1.084 miliarde de lei, dar pe fondul neintelerilor legate de dobanzi, in final cererea adjudecata a fost de 915 miliarde de lei, peste oferta initiala.

"Desi suntem siguri ca dobanzile vor mai creste, pentru ca in final nu au ce face, in urma unor calcule multe banci au ajuns la concluzia ca la acest moment este un plasament mai bun decat multe altele", a comentat un bancher.

In cazul titlurilor emise pe un an, la o dobanda medie de 38,76%, fata de 38,42% la licitatia anterioara, bancile au raspuns cu o cerere de 534,09 miliarde de lei la o oferta de 622,66 miliarde de lei.

Fara nici un efort deosebit, de-a lungul timpului bancile comerciale au facut bani frumosi de pe urma plasamentelor in titluri de stat, fara a fi nevoite sa-si puna prea mult mintea la contributie pentru a diversifica paleta de posibilitati de plasare a banilor.

Dar orice minune tine doar trei zile (ani). Nici pentru populatie, titlurile de stat nu mai sunt cel mai bun plasament, locul lor fiind luat incet-incet de depozitele bancare.

Bancile au inceput "o campanie" de reducere a dobanzilor asemanatoare si pe piata monetara interbancara, ele neaccepand marti sa constituie depozite la Banca Nationala, pe trei luni, la o dobanda de 35% cat cerea aceasta. "Fortam si noi putin. Noi am cerut 36% si BNR nu a acceptat", mai spune un dealer.

Daca trendul randamentelor oferite de Finante, si poate de BNR, se va mentine ar trebui sa ne asteptam si la o crestere usoara a dobanzilor oferite de bancile comerciale la depozitele in lei constituite de persoanele fizice si juridice. Pana in prezent, doar sucursala din Romania a Bancii Comerciale a Greciei a majorat dobanzile la lei.

Cresterea dobanzilor va fi incepand cu luna viitoare un fapt aproape cert, mai ales ca specialistii estimeaza ca a€oincepand cu lunile de toamna" ritmul de crestere al inflatiei se va accelera, pe de o parte, iar ritmul de depreciere al leului in raport cu moneda amerciana va fi mai ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO