Bănci și Asigurări

Dobânzile mici şi încrederea în economie duc ritmul de creştere al creditelor de consum spre nivelul de dinaintea crizei

Dobânzile mici şi încrederea în economie duc ritmul de creştere al creditelor de consum spre nivelul de dinaintea crizei

Autor: Anelis Baciu

13.06.2016, 00:08 373
Într-un an, soldul creditelor de consum a crescut cu 15% şi a ajuns la maximul de 34 mld. lei.Bancherii retrăiesc perioada de boom a creditării.

Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii aprilie 2016 credite pentru consum şi alte scopuri în valoare de 34 miliarde de lei (echivalentul a 7,6 mld. euro), cu 15% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Ritmul de creştere al soldului total al finanţărilor care merg în consum este cel mai ridicat din ultimii opt ani şi se aproprie de nivelul de dinaintea crizei, când creditele pentru consum creşteau cu 20% pe an. Bancherii încep practic să retrăiască perioada de boom a creditării şi a economiei.

Accelerarea din ultima perioadă de timp a împrumuturilor de consum a fost susţinută de dobânzile foarte joase, dar şi de revenirea încrederii populaţiei în evoluţia economiei.

Dobânzile la creditele de consum ajung în prezent la 8-10% pe an, în condiţiile în care politica de relaxare fiscală a băncii centrale le-a oferit spaţiu bancherilor să reducă marjele de dobândă. Mult timp după criză ratele mari de dobândă au fost o piedică în calea reluării creditării în condiţiile în care acestea ajungeau de exemplu în 2009 la 20% pe an.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO