Bănci și Asigurări

Dolarul şi francul elveţian s-au apreciat cu două cifre, euro a pierdut teren

Dolarul şi francul elveţian s-au apreciat cu două...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2015, 00:06 560
Dolarul american a crescut în primele trei luni cu 12% faţă de moneda naţională pe fondul consolidării economiei SUA şi al probabilităţii ca banca centrală americană să majoreze do­bânzile chiar din această vară.
 
Astfel, investitorii au renunţat la activele denominate în euro sau în alte monede europene, inclusiv lei, şi s-au orientat către plasamente în dolari.
 
Astfel, moneda americană a depăşit la începutul lunii trecute pentru prima dată pragul de 4 lei, iar ulterior a atins un maxim istoric de 4,2 lei. Avansul pe care l-a avut moneda americană doar în luna martie a fost de 4%.
 
Euro a pierdut 1,7% faţă de moneda naţională în primul trimestru, iar în ultima lună deprecierea a fost 1,3%. Deter­mi­nantă pentru această mişcare a fost mişcarea Băncii Centrale Europene (BCE), care luna trecută a lansat cea mai amplă injecţie de bani în economie, de aproximativ 1.000 de miliarde de euro, în speranţa că economia europeană va ieşi din mlaş­tina în care a intrat înainte de criză şi că umbra deflaţionistă care ameninţă continentul se va disipa.
 
În prezent, raportul euro/dolar pe pieţele internaţionale este de 1,08. Ultima oară când euro a ajuns la paritate cu dolarul a fost în noiembrie 2002, iar în iulie 2008 a atins maxi­mul istoric de 1,6 dolari/euro. La jumătatea lunii trecute cotaţi­ile ajunseseră chiar la 1,05 dolari/euro.
 
Tranzacţiile valutare s-au apropiat luna trecută de maximul ultimilor doi ani, cu o medie zilnică de 1,8 mld. euro, cu aproape 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii activităţii străinilor pe piaţa titlurilor de stat.
 
Francul elveţian, ca şi dolarul, s-a apreciat în primele trei luni cu două cifre faţă de leu, respectiv 13%, iar în ultima lună moneda elveţiană a crescut cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO