Bănci și Asigurări

După o pauză de trei săptămâni, BNR împrumută băncile cu 16,6 miliarde lei, maximul după 2001. BNR a inundat piaţa cu lichiditate ca să tempereze dobânzile

După o pauză de trei săptămâni, BNR împrumută...

Autor: Claudia Medrega

30.10.2018, 00:08 632
BNR le-a dat ieri băncilor 16,65 mld. lei în cea de-a doua operaţiune repo organizată în luna octombrie şi cea de-a opta din acest an, injecţia de lichiditate calmând tensiunea din piaţa interbancară. Reluarea licitaţiilor repo vine după o pauză de trei săptămâni, marcată de revenirea pe creştere a dobânzilor interbancare.

În statisticile BNR privind sumele adjudecate de bănci la operaţiunile repo, suma de ieri marchează nivelul maxim din ultimii 17 ani.

Raliul dobânzilor ROBOR a continuat în ultimele săptămâni în condiţiile în care deficitul de lichiditate a persistat pe piaţa interbancară. Analiştii au anticipat că deficitul de lichiditate putea să fie conjunctural, sezonier, legat în principal de plăţile de taxe şi impozite din această perioadă, precum şi de împrumuturile Ministerului Finanţelor din piaţă peste nivelurile planificate.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, s-a apropiat de pragul de 3,4%, maximul ultimelor aproape trei luni. Ieri, după injecţia de lichiditate, ROBOR la trei luni a scăzut la 3,34%, faţă de nivelul de 3,38% de vineri.

Cea mai recentă operaţiune repo a fost la 1 octombrie, când BNR a injectat în piaţa interbancară 9,7 mld. lei.

Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO