Bănci și Asigurări

Piaţa interbancară, secată de bani. Creşterea Robor accelerează. BNR nu se grăbeşte să împrumute băncile prin repo

Piaţa interbancară, secată de bani. Creşterea Robor...

Autor: Claudia Medrega

23.10.2018, 00:07 2411

Raliul dobânzilor Robor a continuat în condiţiile în care deficitul de lichiditate a persistat pe piaţa interbancară, iar BNR nu s-a grăbit să organizeze în ultimele trei săptămâni licitaţii repo pentru a injecta lichiditate în sistem şi pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calcu­lea­ză costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat ieri la 3,3%, marcând maximul ultimelor două luni, după ce vineri a făcut un salt consistent de la 3,17% până la 3,28%. Ultima licitaţie repo a fost la 1 octombrie, când BNR a îm­pru­mutat băncile cu 9,7 mld. lei în schimbul titlurilor de stat.

Analiştii anticipează că deficitul de lichiditate ar pu­tea fi conjunctural, sezonier, legat în principal de plă­ţi­le de taxe şi impozite din această perioadă, precum şi de îm­pru­mu­tu­ri­le Ministerului Finanţelor din piaţă, peste nivelurile pla­ni­fi­cate. Iar expectativa în care a rămas banca centrală este ex­plicată de unii analişti prin faptul că BNR stă cu ochii şi pe evoluţia cursului de schimb leu/eu­ro şi, totodată, ar pu­tea să anticipeze „reciclarea“ unei părţi din sumele plă­ti­te că­tre Trezoreria statului înapoi în piaţă sub forma unor plăţi.

Dacă BNR nu va interveni, situaţia pe lichiditate din pia­ţa interbancară va putea fi echilibrată abia spre finalul lui noiembrie, când Ministerul Finanţelor are un vârf de pla­tă, ajungând la scadenţă titluri de stat de circa 8 mld. lei, după cum anticipează Horia Braun, economistul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO