Bănci și Asigurări

Economiile populatiei au ajuns la trei miliarde de euro

04.10.2004, 00:00 27



Economiile stranse in banci de clientii persoane fizice si-au consolidat in luna august tendinta de crestere in termeni reali, apropiindu-se de echivalentul a 3 miliarde de euro.



Dobanzile ridicate oferite la depozitele in lei au facut ca economiile populatiei sa inregistreze o majorare de 14,6% peste nivelul inflatiei in perioada 31 august 2003 - 31 august 2004.



Ramane de vazut masura in care aceasta evolutie ar putea fi afectata de recentul curent de scadere a dobanzilor practicate de bancile comerciale, desi scaderea acestora devenise inevitabila in conditiile acumularii unei marje prea mari peste inflatie. Mentinerea capacitatii de economisire este cu atat mai importanta cu cat febra creditului de consum risca sa absoarba marea masa a disponibilitatilor banesti.



La sfarsitul lunii august, banii economisiti de populatie in moneda nationala au ramas la nivelul a 22,3% din masa monetara.



Firmele s-au aratat insa mult mai interesate decat persoanele fizice sa-si plaseze lichiditatile in depozite bancare. Astfel, cresterea depozitelor in lei ale agentilor economici a fost de 55,1% in termeni reali in perioada 31 august 2003 - 31 august 2004.



Soldul depunerilor facute firme s-a apropiat de 100.000 de miliarde lei.



Totodata, depunerile in valuta ale rezidentilor, inclusiv persoanele fizice s-au majorat cu 9,4%, pana la echivalentul a 189.118 miliarde lei, pe fondul unei cresteri cu 11,6% la nivelul populatiei si cu 8,4% pentru depozitele firmelor. Exprimate in euro, depunerile in valuta s-au cifrat la 4,6 miliarde de euro, din care economiile populatiei au reprezentat echivalentul a 2,3 miliarde de euro.



Masa monetara a fost, la sfarsitul lunii august, de 548.392 miliarde lei. Fata de luna anterioara, aceasta a inregistrat o crestere nominala de 4,4% (3,9% in termeni reali). In perioada 31 august 2003 - 31 august 2004 cresterea masei monetare a fost de 34,6% (19,8% in termeni reali).





Creditul in valuta umileste leul



Creditul acordat de banci firmelor si persoanelor fizice si-a mentinut in august un ritm lunar de crestere de 3,2% in termeni reali, insa raportat la nivelul din august 2003 soldul creditarii consemneaza o incetinire vizibila a dinamicii: 37,5% majorare in termeni reali, dupa ce luni la rand aceasta se mentinuse la peste 40%.



Cresterea creditului in valuta a ramas insa net superioara celei inregistrate de creditul in lei pentru a treia luna consecutiv, finantarile in moneda nationala incetinind ingrijorator fata de cele in euro si dolari.



Daca in luna iunie, creditul in lei inregistrase o crestere anualizata in termeni reali de 37,2%, in august viteza a scazut cu zece puncte procentuale, pana la 27%. In acelasi timp, viteza creditului in valuta s-a mentinut la peste 48%, cu tendinte de accelerare.



Inceputul unui curent de ajustare a dobanzilor la creditele in lei, precum si efectele majorarii rezervelor minime obligatorii constituite de banci din sursele atrase in valuta, alaturi de cresterea dobanzilor externe la dolar, ar trebui sa se vada in luna septembrie intr-o temperare a evolutiei creditarii in valuta.



Potrivit datelor Bancii Nationale, in perioada 31 august 2003 - 31 august 2004, creditul neguvernamental a crescut cu 54,6% (37,5% in termeni reali). Activitatea de creditare a consemnat o majorare nominala cu 42,7% a componentei in lei si cu 63,5% a celei in valuta, exprimata in lei.



In luna august, creditul neguvernamental a urcat cu 3,2% in termeni reali, pana la un nivel de 380.915 miliarde lei, fiind rezultatul cresterii cu 2,2% a finantarilor in lei si a majorarii cu 4,7% a imprumuturilor in valuta. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu nu mai putin de 5%.



La nivelul anul trecut, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 49%, insa pentru 2004 banca centrala estimeaza o incetinire de pana la circa 30%. In acelasi timp, gradul de intermediere financiara ar urma sa atinga un nivel de 20% din PIB, inca mult in urma tarilor central-europene.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO