Bănci și Asigurări

O nouă eră mai complicată pentru asigurători. Asigurătorii din America încep să se confrunte deja cu pierderi din cauza despăgubirilor plătite în urma evenimentelor catastrofale de anul trecut atât pe zona locuinţelor, cât şi auto. Va fi un trend care va ajunge şi în Europa?

O nouă eră mai complicată pentru asigurători....

Autor: Mircea Nica

09.01.2024, 20:21 73

Pentru mulţi americani, obţinerea asigurării atât pentru maşini, cât şi pentru casele lor a trecut de la o cheltuială de rutină, în general, gestionabilă, la un calvar care poate afecta bugetul gospodăriei  Temperaturile mai calde au dus la o înrăutăţire a furtunilor sau au contribuit la secete care au crescut riscul de incendiu  Au fost construite prea multe case noi în zone cu risc de incendiu, iar pe măsură ce pierderile s-au înmulţit, inflaţia nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia, mărind costurile reparaţiei sau înlocuirii maşinilor sau caselor.

Odată cu schimbările sesizabile ale vremii, catastrofele naturale au început să aibă un impact mai mare, asigurătorii fiind cei care în final vor trebui să scoată mai mulţi bani pentru acoperirea despăgubirilor, având în ve­dere şi contextul în care inflaţia rămâne ridi­cată, iar preţurile par că rămân în continuare la un nivel semnificativ.

În România, cel puţin pe zona asigurărilor de locuinţe, situaţia este încă una gestionabilă. Prima de asigurare pentru o poliţă obligatorie PAD a crescut anul trect, dar doar până la 130 de lei pe an, un nivel care poate fi acoperit de majoritatea proprietarilor fără un efort foarte mare, având beneficiul unei acoperiri în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii de până la 20.000 euro. În acelaşi timp, zona asigurărilor auto obligatorii (RCA) este momentan plafonată, preţul poliţelor este la un nivel destul de mare, comparativ cu anul trecut, dar asigurătorii nu dau încă semne că ar avea probleme, cel puţin până acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO