Bănci și Asigurări

Euler Hermes: Pandemia ar putea întârzia cu un an, până în 2027, trecerea României în rândul economiilor cu ”venituri mari”

Euler Hermes: Pandemia ar putea întârzia cu un an,...

Autor: Roxana Rosu

29.11.2021, 11:08 517

Pandemia a redus anul trecut decalajul de prosperitate dintre ţările bogate şi cele emergente, în contextul în care ţările cu o economie puternică au fost afectate la începutul pandemiei, cu toate acestea, pe termen mediu şi lung, consecinţele ei ar putea afecta într-o mai mare măsură pieţele emergente, arată o analiză Euler Hermes.

Astfel, iniţial, se prognoza că România va face tranziţia către grupul ţărilor cu venituri medii mari cel târziu în 2026, dar criza provocată de Covid-19 întârzie în acest moment prognoza cu încă un an. Întârzieri sunt aşteptate şi în Ungaria, noua prognoză fiind în 2027, faţă de 2025 anterior pandemiei, dar şi în Letonia, din 2022 până în 2025.

Potrivit analizei, pandemia a generat o creştere a inegalităţii veniturilor între ţările bogate şi cele sărace deoarece acestea din urmă au mai puţine politici de atenuare a impactului crizei şi, totodată, un acces limitat la vaccinuri. În plus, pandemia a accelerat tendinţele structurale pe termen lung care nu vor fi favorabile multor economii emergente. În lumea post-Covid-19, avantajele comparative ale forţei de muncă relativ ieftine - pe care s-a bazat în primul rând creşterea pieţelor emergente şi a celor globale – ar conta mai puţin. În acest context, calea către statutul de ţară cu venit ridicat ar putea deveni mai lungă şi mai dificilă pentru aceste ţări.

Pentru a analiza potenţialele efecte pe termen lung asupra venitului pe cap de locuitor, analiştii Euler Hermes au acordat atenţie sporită riscului unei „capcane cu venituri medii”.

Pe baza previziunilor de creştere economică pe termen lung pre-criză şi post-criză, analiştii prognozează că până în 2029, Ungaria, România şi Letonia vor avea o tranziţie întârziată de câţiva ani, deşi prezenţa lor în UE va preveni intrarea în capcana veniturilor medii.

România a înregistrat o creştere constantă a venitului pe cap de locuitor până în 2019. Iniţial, se prognoza că România va face tranziţia către grupul ţărilor cu venituri medii mari cel târziu în 2026, dar criza provocată de Covid-19 întârzie în acest moment prognoza cu încă un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO