Bănci și Asigurări

De ce EURIBOR la 3 luni este doar 0,1% în condiţiile în care inflaţia în zona euro a fost de 8,6% în iunie, iar în România ROBOR la 3 luni este peste 7%, la o inflaţie de 15%, în condiţiile în care sistemul bancar românesc este supralichid. Ce spun analiştii?

De ce EURIBOR la 3 luni este doar 0,1% în condiţiile...

Autor: Mircea Nica

22.07.2022, 00:07 10351

♦ Adrian Vasilescu, BNR: La noi totul pe piaţă merge într-un alt ritm decât în zona euro sau decât SUA pentru că avem cele mai mari dobânzi. ROBOR merge mai repede decât în alte pieţe. Toate acestea se întâmplă pentru că piaţa noastră este dependentă de o anume realitate şi anume, cea mai mică intermediere financiară ♦ Aurelian Dochia, analist economic: Cred că este vorba de atitudinea investitorilor faţă de băncile centrale l În zona euro s-a observat până acum şi se ştie deja din diverse declaraţii ale oficialilor de acolo, că Banca Centrală Europeană vrea să menţină cât se poate de mult această politică de dobânzi reduse

EURIBOR, dobânda la care băncile din zona euro se împrumută între ele, a ajuns miercuri, 20 iulie, la 0,1%, după ce în urmă cu o săptămână era la un nivel negativ. Comparativ, ROBOR la 3 luni în România, dobânda la care se împrumută băncile locale pe piaţa interbancară, a ajuns la 7,21% joi, 21 iulie. În zona euro inflaţia a ajuns la 8,6% în luna iunie, iar în România inflaţia este în jurul a 15%. De ce este o diferenţă aşa de mare între nivelul EURIBOR şi inflaţia înregistrată în zona euro şi situaţia din România?

Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR, a explicat pentru ZF că piaţa din România este dependentă de realitatea intermedierii financiare care este cea mai mică şi din acest motiv dobânzile în România sunt mai mari decât în zona euro sau decât în America.

„Diferenţa dintre ROBOR şi rata dobânzii cheie sau rata dobânzii de politică monetară se stabileşte de către banca centrală. Restul dobânzilor merg pe piaţă. La noi totul pe piaţă merge într-un alt ritm decât în zona euro sau decât în SUA pentru că avem cele mai mari dobânzi. ROBOR merge mai repede decât în alte pieţe. Dobânzile active pentru credite sunt mai mari la noi, în acelaşi timp dobânda pe 10 ani este mai mare la noi decât în alte părţi. De fapt este cea mai mare din UE. Toate acestea se întâmplă pentru că piaţa noastră este dependentă de o anume realitate şi anume, cea mai mică intermediere financiară. Pe toate pieţele leverul este foarte mic, iar acestea câştigă în marjă“, susţine Adrian Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO