Bănci și Asigurări

Euro a coborât pe palierul de 4,14 lei pe piaţa interbancară

Euro a coborât pe palierul de 4,14 lei pe piaţa interbancară

Autor: Liviu Chiru

22.03.2011, 12:17 31

Euro se tranzacţionează la 4,1460/4,1490 lei pe piaţa valutarăinterbancară de la Bucureşti, cu circa un ban sub închiderea deieri, scăderea cotaţiilor fiind determinată de vânzările de valutăale jucătorilor străini. Acestea sunt cele mai scăzute niveluriînregistrate din mai anul trecut.

"Străinii au început să vândă (euro contra lei - n. red.) dupăce BNR le-a arătat trendul în zilele trecute. Dacă BNR nu începe săcumpere valută pentru a opri scăderea cotaţiilor, am putea să vedemeuro la patru lei în cel mult o lună", comentează dealerul uneibănci locale.

Volumele tranzacţionate sunt mai mari decât în zileleprecedente, pe fondul interesului mai mare al jucătorilorstrăini.

Şi analiştii ING Bank au o viziune optimistă în privinţa leului,considerând că BNR va susţine o apreciere a cursului în încercareade a tempera scumpirea bunurilor importate.

"O apreciere a cursului până la 4,05 lei pentru un euro nu artrebui exclusă în lunile următoare, în condiţiile în care bancacentrală ar putea să ajute/să permită leului să se întărească câttimp inflaţia rămâne ridicată", apreciază analiştii ING Bank.

Un leu mai puternic poate afecta însă exporturile, singurulmotor care a tras economia în sus în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO