Bănci și Asigurări

Euro atinge un nou minim istoric, de 3,33 lei

Euro atinge un nou minim istoric, de 3,33 lei
21.03.2007, 19:36 167

Euro a continuat sa piarda teren la cursul oficial, in conditiile in care pe piata valutara interbancara cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 3,33 lei pentru un euro.
BNR a calculat un curs de 3,3388 lei pentru un euro, cu 0,89 bani mai putin decat in ziua precedenta. Cursul oficial inregistreaza astfel un nou minim al ultimilor patru ani, dupa ce in prima zi a saptamanii atinsese cel mai scazut nivel din decembrie 2002.
Dolarul a pierdut de asemenea teren, coborand la un minim al ultimilor sase ani. Cursul oficial calculat de BNR a coborat cu 0,55 bani fata de ziua anterioara, pana la 2,5133 lei pentru un dolar.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat ieri pana la un minim de 3,3290/3,3320 lei pentru un euro.
Ulterior jucatorii speculatori si-au temperat activitatea pe pietele din regiune. Acesta dupa ce banca centrala a Slovaciei a intervenit direct pe piata valutara pentru a sista aprecierea coroanei. Publicarea la sfarsitul saptamanii trecute a unor date privind coroana slovaca (modificarea paritatii centrale a intervalului de variatie in cadrul mecanismului european al ratelor de schimb ERM II) a determinat un val de vanzari de euro pe pietele emergente din partea marilor jucatori speculativi.
In aceste conditii, cotatiile au urcat usor si pe piata valutara de la Bucuresti, euro intorcandu-se la 3,3350/3,3380 lei.
Volumele tranzactionate ieri au fost mai modeste, comparativ cu cele din prima zi a saptamanii.
Pe piata monetara nivelul lichiditatilor a ramas foarte scazut. Dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au urcat la niveluri de peste 20% pe an, ajungand chiar pana la 27% pe an. Totusi, pentru scadentele mai mari de o luna dobanzile au ramas la niveluri apropiate de 8% pe an, in conditiile in care dealerii se asteapta ca presiunea pe lichiditati sa se atenueze saptamana viitoare, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
La inceputul saptamanii au intrat in piata trei miliarde de lei, reprezentand scadente la depozite atrase anterior de BNR, insa suma a fost prea mica pentru a crea efecte. BNR nu a mai atras lunea aceasta depozite la o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO