Bănci și Asigurări

Euro testeaza pragul de 3,2 lei

Euro testeaza pragul de 3,2 lei
21.06.2007, 18:28 14

Leul continua sa castige teren, urcand la noi maxime ale ultimilor aproape cinci ani, pe fondul vanzarilor semnificative de valuta.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2126 lei pentru un euro, cu 0,89 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a coborat de asemenea la un nou minim al ultimilor sapte ani, intrand sub nivelul pshihologic de 2,4 lei. Cursul BNR a coborat la 2,3926 lei pentru un dolar, cu 1,37 bani peste nivelul anterior.
Euro a inceput ziua la Bucuresti la 3,21 lei, niveluri apropiate de cele la care era cotat la sfarsitul sedintei de tranzactionare de marti. In prima parte a zilei cotatiile au fost stabile. Dupa anuntarea cursului oficial au aparut insa in piata interese puternice de vanzare de valuta, care au determinat scaderea cotatiilor spre pragul de 3,2 lei. Astfel, cotatiile au coborat rapid de la 3,2080 la 3,2050 lei pentru un euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,2025/3,2050 lei. In sedinta de miercuri euro urcase pentru scurt timp pana la 3,23 lei, pe fondul unor ordine de marcare de profit.
"Volumele tranzactionate au fost importante. Atat jucatorii nerezidenti cat si cei locali au vandut valuta. In aceste conditii, este de asteptat ca nivelul de 3,2 lei pentru un euro sa fie depasit in zilele urmatoare", a comentat un dealer.
Aprecierea leului este sustinuta in continuare de un sentiment regional pozitiv al jucatorilor nerezidenti.
Monedele de pe pietele emergente vecine au marcat de asemenea aprecieri in fata euro, insa de mai mica amploare. Pe piata poloneza cotatiile au coborat spre 3,775 zloti/euro, de la 3,796 zloti/euro, in ziua precedenta.
In Ungaria, euro a coborat la 248,5 forinti, fata de 249,7 in sedinta de marti. Ambele monede pastreaza inca deprecieri fata de maximele atinse la inceputul lui mai. Pe piata monetara de la Bucuresti dobanzile la leu s-au prabusit din nou, pe fondul acumularii unui exces de lei.
Odata cu apropierea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (pe 23 iunie), cererea de lichiditati a bancilor a scazut, intrucat si-au indeplinit pana acum cerintele privind RMO.
Astfel, dobanzile pe termen s-au prabusit la 2%-4% pe an, fata de niveluri de 6% in ziua precedenta. Dobanzile ar putea sa revina spre 7% pe an la inceputul saptamanii viitoare. De altfel, BNR are programata luni o sedinta pe probleme de politica monetara, in cadrul careia ar putea sa decida asupra unei noi reduceri a dobanzii de interventie, potrivit asteptarilor pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO