Bănci și Asigurări

Euro urca la 4,25 lei, prima data din martie. Cum comentati?

19.07.2009, 18:23 13

Leul continua sa piarda teren in fata euro, cotatiile intrand pe o tendinta de crestere in a doua parte a saptamanii trecute, dupa o lunga perioada de stabilitate.
BNR a calculat vineri un curs de 4,2443 lei pentru un euro, cu 0,45 bani peste nivelul precedent. Euro nu a mai fost atat de sus la cursul BNR de la sfarsitul lunii martie, cand pietele financiare internationale erau in fierbere. Dolarul a castigat 0,27 bani, urcand la 3,0085 lei.
"Avand in vedere ca masurile aversiunii la risc sugereaza ca dispozitia participantilor de piata este inclinata catre pesimism, este posibil ca deprecierea leului sa continue. Aceasta evolutie ar putea fi temperata de catre actiuni ale bancii centrale", apreciaza analistii ING Bank.
Pe piata interbancara euro a atins chiar un maxim de 4,25 lei in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri, plecand de la 4,2350 lei, nivel la care se afla la deschiderea pietei. In a doua parte a sedintei de tranzactionare cotatiile s-au stabilizat, euro osciland intre 4,2450 si 4,25 lei.
Deprecierea din ultimele zile a avut loc pe fondul unor volume reduse, in conditiile in care clientii locali si-au redus mult activitatea, iar jucatorii straini nu mai au apetit pentru tranzactiile pe leu, dupa ce BNR a aratat ca este gata sa intervina oricand pentru a corecta miscarile ingrijoratoare ale cursului.
Perspectivele pesimiste privind evolutia economiei romanesti si scaderea dobanzilor pe piata interbancara nu sunt favorabile leului. De altfel, majoritatea analistilor vad cursul urcand spre 4,3 lei/euro spre sfarsitul anului, cei mai pesimisti vazand euro chiar la 4,5 lei in decembrie.
Dealerii au suspectat in ultimele saptamani interventii discrete ale BNR pe piata, menite sa opreasca ascensiunea euro peste nivelul de 4,23 lei, in conditiile in care leul a inregistrat fluctuatii considerabil mai mici decat monedele de pe pietele emergente vecine.
Vineri leul a inregistrat insa pierderi mai mari decat alte monede din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO