Bănci și Asigurări

Eurobank a cumparat de la GE Capital 7,4% din Bancpost

21.07.2005, 19:23 49

Grupul bancar elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a incheiat tranzactia prin care a cumparat de la General Electric Capital Corporation participatia de 7,4762% detinuta la capitalul bancii romanesti.

Ca urmare, pachetul de actiuni Bancpost aflat in portofoliul Eurobank creste de la 55,3% la 62,7%.

Tranzactia urmeaza a fi aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor Bancpost, convocata intr-o sedinta extraordinara pe 5 august.

Capitalul social al bancii, subscris si varsat, se ridica la aproape 157 de milioane de lei noi (circa 43,6 milioane de euro), impartit in 870.884.333 de actiuni nominative cu valoare nominala de 0,18 lei lei noi fiecare. Eurobank isi continua astfel strategia de consolidare a pozitiei de actionar majoritar, dupa ce la sfarsitul anului trecut a cumparat pachetul de actiuni detinut de SIF Muntenia.

BERD si IFC, intrate in actionariatul Bancpost in toamna lui 2004, detin in continuare participatii de cate 7,28% din actiunile bancii, alaturi de SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, cu cate 5,1339% din capital, si mai multi actionari persoane fizice care cumuleaza 2,1561 din actiunile Bancpost.

In paralel cu majorarea pachetului de actiuni Bancpost, Eurobank a inceput constructia unui grup financiar in jurul bancii, recent fiind deschise trei subsidiare - EFG Eurobank Leasing, EFG Asset Management, specializata in administrarea de active, si EFG Properties - companie imobiliara. De asemenea, Eurobank a preluat in primavara firma de brokeraj Capital Securities, rebotezata cu numele EFG Securities. Pana la inceputul anului viitor, EFG intentioneaza sa infiinteze si un fond mutual, folosindu-si experienta de pe piata elena.

Eurobank si-a anuntat si decizia de a parcurge procesul de due diligence la CEC, motiv pentru care a angajat drept consultant divizia de specialitate a UBS. In functie de rezultatul evaluarilor, banca va lua in calcul depunerea unei oferte.

Pe ordinea de zi a AGA din 5 august figureaza si completarea statutului bancii cu un alineat propus de SIF Moldova si potrivit caruia "AGA poate acorda fostilor presedinti ai Consiliului de Administratie, in recunoasterea unor merite deosebite in activitatea desfasurata, un titlu onorific, remunerat sau nu, revocabil, si care exclude orice drept de reprezentare, administrare sau de conducere a Bancii". Textul in cauza o vizeaza pe Elena Petculescu, fosta presedinta a Bancpost pana la inceputul acestui an. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO