Bănci și Asigurări

Eurostat: România, locul 2 în Uniunea Europeană la creşterea economiei, în trimestrul II 2018

Eurostat: România, locul 2 în Uniunea Europeană la...

Autor: Bianca Ciocotisan

07.09.2018, 13:48 1418

În trimestrul al doilea 2018, ţările care au înregistrat cele mai mari creşteri au fost Malta, de +1,9%, comparativ cu trimestrul anterior, urmată de România şi Estonia - ambele cu +1,4%, în timp ce la polul opus, cele mai mici creşteri economice au fost consemnate de Danemarca, Grecia, Franţa şi Italia (toate cu +0,2%), potrivit Eurostat.

În aceeaşi perioadă, cheltuielile de consum final ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu +0,2% în zona euro (EA19) şi cu +0,3% în UE, după o majorare de +0,5% în ambele zone, comparativ cu trimestrul precedent. Formarea brută de capital fix a crescut cu +1,2%, atât în zona euro, cât şi în UE, după o majorare cu +0,3% în ambele zone. De asemenea, exporturile au crescut cu +0,6% în zona euro şi cu +0,2% în UE, după o scădere de -0,7% în zona euro şi -0,5% în UE, în trimestrul precedent, iar importurile au crescut cu +1,1% în zona euro şi cu +0,9% în UE, după scăderi de -0,3% şi de -0,1%.

„Cheltuielile consumului final ale gospodăriilor populaţiei au avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, atât în zona euro, cât şi în zona euro UE (0,1 şi 0,2 puncte procentuale - pp), iar contribuţia formării brute de capital fix a fost, de asemenea, pozitivă în ambele zone (+0,3 pp şi respectiv +0,2 pp). Contribuţia balanţei externe la creşterea PIB-ului a fost negativă pentru ambele zone, în timp ce contribuţia modificărilor stocurilor a fost pozitivă, atât pentro zona euro, cât şi pentru UE”, precizează Biroul de statistică european.

De asemenea, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu +0,4%, atât în zona euro, cât şi în UE, în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce, în primul trimestru al anului, economia a înregistrat creşteri cu +0,4%, în ambele zone. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu +2,1%, atât în zona euro, cât şi în UE, în trimestrul al doilea al acestui an, după creşteri de +2,4%, respectiv +2,3%, în trimestrul precedent.

În al doilea trimestru al anului 2018, PIB-ul din Statele Unite a crescut cu +1% faţă de trimestrul precedent, după o creştere de +0,5% în primul trimestru al anului 2018. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, PIB-ul SUA a crescut cu +2,9%, după o creştere de +2,6% în trimestrul precedent.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB) al României estimat pentru trimestrul II 2018, la date ajustate sezonier, a fost de 232,58 miliarde de lei, la preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,4% faţă de trimestrul I 2018 şi cu 4,2% faţă de trimestrul II 2017. În primul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO