Bănci și Asigurări

Fed avertizează asupra celei mai profunde crize din istoria recentă: Calea viitoare a economiei este extraordinar de nesigură şi va depinde în mare parte de succesul pe care-l vom înregistra în menţinerea virusului sub control

Fed avertizează asupra celei mai profunde crize din...

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2020, 00:03 13058

♦ Oficialii Fed şi-au prelungit cea mai mare parte a programelor de creditare până la sfârşitul anului.

Banca centrală americană a menţinut dobânzile în apropiere de zero şi s-a angajat să recurgă la toate instrumentele pentru susţinerea recuperării economiei după o criză economică pe care preşedintele acesteia Jerome Powell a catalogat-o drept cea mai severă din „existenţa noastră“, scrie Bloomberg.

„Calea viitoare a economiei este extraordinar de nesigură şi va depinde în mare parte de succesul pe care-l vom înregistra în menţinerea virusului sub control“, a declarat acesta.

„Chiar dacă redeschiderea decurge bine, şi mulţi, mulţi oameni revin la muncă, tot va dura destul de mult până când părţi ale economiei“ se vor redresa. „Acei oameni au nevoie de susţinere“, a avertizat Powell.

Nu toate sectoarele economiei revin la viaţă, potrivit acestuia, datele recente indicând o încetinnire a ritmului redresării, deşi este prematur de precizat cât de amplă sau susţinută va fi această pauză.


Gregory Daco, economist la Oxford Economics: Nu-mi amintesc un moment în care Powell sau orice alt preşedinte recent al Fed să fi fost atât de direct şi candid cu privire la urgenţa stimulentelor fiscale.


„Cred că mulţi membri ai comitetului de stabilire a politicii monetare au fost descurajaţi de reluarea creşterii îmbolnăvirilor, aceasta indicând cât de vulnerabilă este economia şi cât de dificil este să decizi politica economică atunci când nu se cunoaşte evoluţia viitoare a virului“, arată Mark Vitner, economist Wells Fargo.

Şeful Fed a declarat de asemenea că pentru susţinerea recuperării economice este nevoie atât de ajutorul politicii monetare, cât şi de cel al politicii fiscale, în contextul negocierilor continue dintre legislatori şi administraţia Trump pentru reînnoirea susţinerii contribuabililor înaintea expirării programelor actuale.

„Văd că Congresul negociază acum un nou pachet şi cred că este un lucru bun“, a declarat Powell. Acesta a lăudat Congresul pentru acţiunile fiscale anterioare, spunând că banii au fost „cheltuiţi bine“ pentru că au ajutat businessurile să rămână deschise şi pe consumatori să facă faţă ceea ce acesta a descris drept „cel mai mare şoc“ la nivelul creşterii din istoria recentă.

„Conferinţa de presă a lui Powell a fost un moment al adevărului“, arată Gregory Daco, economist la Oxford Economics. „Nu-mi amintesc un moment în care Powell sau orice alt preşedinte recent al Fed, să fi fost atât de direct şi candid cu privire la urgenţa stimulentelor fiscale pentru susţinerea redresării economiei şi evitării unei recesiuni profunde“.

Oficialii Fed şi-au prelungit cea mai mare parte a programelor de creditare până la sfârşitul anului şi cu semnalat în continuare că dobânda de referinţă va fi menţinută la zero până când economia îşi va atinge ţintele privind stabilitatea preţurilor şi ocuparea maximă a forţei de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO