Bănci și Asigurări

Finanţele amână ieşirea pe Wall-Street

Finanţele amână ieşirea pe Wall-Street

Autor: Claudia Medrega

17.11.2011, 16:30 649

Ministerul Finanţelor a hotărât să amâne emisiunea de titluri în dolari din SUA, afirmă surse bancare.

Decizia a fost luată la capătul unui turneu de o săptămână pentru promovarea României din cauza tensiunilor majore de pe pieţele financiare, reflectate în prime de risc care ar fi împins dobânda la peste 7% pentru titlurile pe cinci ani.

În ciuda aşteptărilor iniţiale optimiste, România a prins un moment extrem de prost pentru ieşirea pe piaţa americană şi astfel ratează stabilirea unui barometru de preţ în SUA.

Mi­­nisterul Fi­nanţelor a în­ceput pe 11 noiem­brie tur­neul de promovare pen­tru emisiunea de obli­ga­ţiuni pe piaţa SUA. Intenţiona să vândă titluri de cel puţin 500 milioane de dolari şi maximum 2 miliarde de dolari, la o maturitate de minimum cinci ani.

România s-a bazat în acest proiect pe forţele a trei gi­ganţi financiari cu putere de distribuţie globală: Citi, HSBC şi Deutsche Bank, care au fost angajaţi ca manageri ai emi­siunii.

La emisiunea din iunie, când Finanţele au strâns suma record de 1,5 mld. euro prin eurobonduri pe cinci ani, investi­torii americani au subscris circa o cincime din titluri, spre deosebire de Germania şi Austria care au furnizat împreună numai 8% din bani.

Ministerul Finanţelor are nevoie să-şi reîntregească resursele după ce în septembrie şi octombrie nu şi-a realizat programul de emisiuni pe piaţa internă din cauza presiunii de creştere a dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO