Eveniment

Finanţele au vândut obligaţiuni pe trei an de 296 mil. lei, la un randament în scădere foarte uşoară

Autor: Stefan Musgociu

17.11.2011, 16:17 256

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat joi 296,5 milioane lei prin vânzare de obligaţiuni cu maturitate la trei ani, aproape de valoarea programată, de 300 milioane lei, la un randament mediu în scădere nesemnificativă, de 7,48%.

Băncile au subscris în total titluri de 631,5 milioane lei, de peste două ori mai mult decât valoarea indicativă a ofertei.

Randamentul maxim acceptat de MFP a fost de 7,5%.

Întrucât pe piaţa secundară obligaţiunile pe trei ani erau cotate la randamente de 7,4% - 7,5%, unii dealeri şi analişti estimau că randamentul maxim cerut la operaţiunea de joi să fie foarte apropiat de 7,5%.

La precedenta licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni pe trei ani, din 20 octombrie, Finanţele au acceptat să plătească un randament mediu de 7,49%, similar celui de la operaţiunea anterioară. Totuşi, la 20 octombrie, MFP a atras doar aproape o treime din suma vizată.

Începând de la mijlocul lunii septembrie şi până la licitaţia de luni, Finanţele au atras împrumuturi mai reduse decât valorile programate, întrucât nu au acceptat să plătească randamente în creştere.

Luni, Trezoreria a vândut certificate cu maturitate la şase luni de 1,38 miliarde lei, peste valoarea programată de 1 miliard de lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în luna noiembrie 4,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, de peste două ori mai mult decât suma pe care Trezoreria a reuşit să o împrumute în octombrie, iar scadenţele titlurilor sunt de sub trei ani.

Următoarea operaţiune este programată luni, pentru vânzarea de certificate cu scadenţă la 9 luni, prin care vrea să atragă 1 miliard de lei.

De asemenea, Ministerul Finanţelor vrea să vândă obligaţiuni denomiate în dolari pe piaţa SUA, printr-o emisiune cu o valoare minimă de 500 de milioane dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde dolari.

Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 45,09 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO