Bănci și Asigurări

Finantele vor doar 1,8 mld. lei de la banci in decembrie

30.11.2009, 23:05 19

Ministerul Finantelor si-a propus sa atraga in decembrie de labanci doar 1,8 mld. lei, exclusiv prin vanzarea de obligatiuni petrei si cinci ani, suma fiind de circa trei ori mai mica decatnivelurile planificate pentru lunile anterioare.

In piata continua discutiile privind un nou "club loan", inconditiile in care statul se confrunta cu o lipsa acuta delichiditati dupa ce transele din imprumutul extern au fostamanate.

"Ideea de a emite pe termen lung e una buna, daca Finantele arlasa piata sa isi gaseasca echilibrul singura. Probabil vor maiface un club loan pana la sfarsitul anului", a comentat dealerulunei banci.

Statul va incerca sa vanda in 3 decembrie o emisiune deobligatiuni cu scadenta la cinci ani de 950 mil. lei, urmand ca in17 decembrie sa organizeze o licitatie cu obligatiuni pe trei ani,de 850 mil. lei.

Trezoreria a preferat in ultima perioada sa se concentreze pementinerea nivelului de 10% pentru randamentele platite bancilor latitlurile in lei, atragand doar o parte din sumele propuse lafiecare licitatie. In lunile precedente Ministerul Finantelor aanuntat licitatii cu titluri de stat de 6 mld. de lei, insa a atrasdoar o parte din sume sau chiar a respins in totalitate ofertelebancilor.

In noiembrie, Trezoreria s-a imprumutat doar 1,72 mld. lei printitluri de stat, cu mult sub valoarea programta de 6 mld. lei, intimp ce in octombrie suma imprumutata a fost de 2,5 mld. lei.

Saptamana trecuta, Finantele au atras de la bancile locale sumarecord de 1,4 mld. euro, reusind sa inlo-cuiasca a treia transa dela FMI amanata din cauza crizei politice. Estimarile privindnecesarul de finantare pe final de an sunt destul de diferite,valorile osciland intr-un interval de 2-4 mld. de euro.

Statul ar trebui sa se gandeasca si la primele doua luni din2010, nu doar la deficitul din acest an, in conditiile in careincasarile bugetare au fost destul de reduse in ianuarie sifebruarie in ultimii ani. Valoarea titlurilor de stat in leivandute de la inceputul anului de catre Finante se ridica laaproximativ 60 mld. lei, de circa cinci ori peste suma imprumutataanul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO