Bănci și Asigurări

Firmele de leasing au dat finanţări pentru autoturisme de 132 mil. euro în primul trimestru

Firmele de leasing au dat finanţări pentru autoturisme...

Autor: Liviu Popescu

02.06.2015, 00:00 289

Circa 49% din finanţările acordate de firmele de leasing pentru achiziţia de vehicule în primul trimestru au mers către autoturisme, ponderea fiind cu trei puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare- ALB. Astfel, în termeni nominali, finanţările pentru autoturisme au ajuns la 132 mil. euro. Ponderea vehiculelor comerciale grele a rămas la 40%, dar în termeni nominali a crescut cu 11 milioane de euro, datorită avansului segmentului finanţărilor auto.

Camioanele au tras de fapt în sus piaţa de leasing anul trecut, rolul de motor fiind preluat anul acesta de autoturisme. Ponderea finanţărilor pentru autoturisme este încă redusă faţă de maximele atinse în trecut. Spre comparaţie, în primul trimestru din 2013 ponderea finanţării pentru autoturisme în totalul finanţării vehiculelor era de 61%, iar a camioanelor de 25%.

La finele lunii martie, ponderea vehiculelor uşoare era de 10%, în scădere cu un punct procentual faţă de anul trecut şi patru puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2013. România are cea mai mică rată de motorizare din Uniunea Europeană, de 234 de maşini la 1.000 de locuitori, potrivit unor date ale BCR Leasing. Parcul auto naţional avea la finele anului 2014 aproape şase milioane de vehicule, din care 180.000 au sub doi ani vechime, iar peste două milioane sunt mai vechi de 15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO