• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Bănci și Asigurări

Fitch a revizuit în scădere ratingul de sprijin al Băncii Transilvania

Fitch a revizuit în scădere ratingul de sprijin al Băncii Transilvania

Autor: Andra Oprescu

19.05.2015, 20:49 164

Agenţia de rating Fitch a revizuit în scădere ratingul de sprijin al Băncii Transilvania (BT), potrivit unui comunicat al băncii. Astfel,  plafonul ratingului de sprijin (Support Rating Floor) al BT a fost notat ”fără plafon” de la BB-, iar ratingul de sprijin (Support Rating) al BT a fost revizuit la ”5” de la ”3”.

"BT consideră demersul Fitch ca fiind firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european şi internaţional. Politicile iniţiate la nivel internaţional au redus substanţial posibilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elveţia şi Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al băncii.

Ratingul de sprijin este acordat băncilor şi altor instituţii financiare. fiind notat pe o scală de la 1 la 5, unde 1 indică o probabilitate ridicată de a primi sprijin extraordinar în caz de nevoie, iar 5 indică faptul că instituţia nu poate conta pe sprijin extraordinar.”

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Fitch Ratings, ratingul de sprijin (SR) reflectă punctul de vedere al agenţiei de rating cu privire la probabilitatea ca o instituţie să primească sprijin extraordinar , în caz de necesitate. Sprijinul extraordinar vine de obicei de la una dintre cele două surse : acţionarii entităţii evaluate sau autorităţile naţionale ale ţării în care se află instituţia ( suport suveran ) . Cu toate acestea , în anumite circumstanţe SR  poate reflecta , de asemenea, sprijin potenţial din alte surse , de exemplu, instituţiile financiare internaţionale.

Plafonul ratingului de sprijin (Support Rating Floors) reflectă punctul de vedere al agenţiei cu privire la probabilitatea ca instituţia să primească sprijin extraordinar , în caz de necesitate , în special din partea autorităţilor guvernamentale . Indicatorul nu surprinde potenţialul de sprijin instituţional din partea actionarilor entităţii evaluate şi este acordat pe o scală de tip AAA.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România în funcţie de active, având o cotă de piaţă de 9,8%.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107