Bănci și Asigurări

Fitch e cu ochii pe calitatea activelor Bancpost

30.09.2005, 19:28 11

Sprijinul pe care Bancpost il poate primi de la actionarul majoritar elen EFG Eurobank justifica in opinia agentiei de evaluare Fitch calificativul "BBB minus" pentru expunerea pe termen lung, insa ratingul individual este doar la nivelul "D" din cauza problemelor care ar putea aparea in privinta calitatii activelor.

Calificativele pe termen lung, scurt si de sprijin sunt oricum constranse de ratingul "BBB minus" acordat Romaniei.

Pe de alta parte, problemele care ar putea aparea in urma cresterii rapide a volumului creditelor si a capitalizarii scazute sunt compensate de imbunatatirea profitabilitatii si de masurile de restructurare substantiale care au avut loc in urma implicarii bancii mama in activitatile Bancpost.

"Banca a trecut printr-un proces major de restructurare, in urma cumpararii sale de catre EFG Eurobank, care a inclus introducerea unui sistem centralizat de IT, eficientizarea retelei si modernizarea procedurilor de management al riscului", a declarat Gulcin Orgun, de la divizia Fitch pentru institutii financiare.

Eurobank a achizitionat o prima participatie la Bancpost in anul 2000, in prezent fiind actionar majoritar, cu 63% din actiuni. Fitch apreciaza ca este de asteptat ca institutia elena sa isi exercite, pana la finele anului viitor, optiunile de cumparare a pachetelor detinute de BERD si IFC, care cumuleaza 7% din titluri.

Bancpost a anuntat ca cele 500 de bancomate si 1.600 de POS-uri ale sale nu vor functiona astazi intre orele 22:00 si 23:00 din cauza unor operatiuni de modernizare a sistemului informatic. Cardurile emise de banca nu vor putea fi folosite nici in alte retele.

In acelasi timp, Bancpost isi extinde acoperirea teritoriala cu doua unitati - una in Bucuresti si alta in Medias, numarul total al acestora fiind de 147.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO