Bănci și Asigurări

Foarte putina transparenta pe piata contractelor CDS care sunt luate in considerare si la imprumuturile catre Romania. Ce sunt de fapt contractele CDS?

Foarte putina transparenta pe piata contractelor CDS
30.03.2009, 00:00 243

Piata tranzactionarii instrumentelor CDS, care functioneaza ca polite de acoperire a riscului de default si sunt astfel utilizate pentru stabilirea costului la care o institutie se poate imprumuta, este dominata de un numar redus de jucatori, fiind lipsita de transparenta si inca nereglementata, subliniaza un raport al Raiffeisen Bank din Austria.

Costul politelor CDS ajunge sa fie inclus in costul la care bancile romanesti se imprumuta, inclusiv de la actionarii lor, iar acesta este transmis catre clientii lor.
"Evolutia CDS tine mai mult de perceptia jucatorilor, nefiind neaparat fundamentata. Cotatiile CDS pentru Romania sunt exagerat de mari, prin comparatie cu cele ale Ungariei, spre exemplu, care a fost aproape de a intra in incapacitate de plata", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Dupa anuntarea miercurea trecuta a incheierii unui acord de finantare externa, cotatiile CDS pe cinci ani pentru Romania au coborat semnificativ, de la peste 600 la circa 500 de puncte de baza. Cotatiile CDS pentru Ungaria sunt cu circa 30 de puncte de baza mai jos. Practic, asta inseamna ca detinatorul unor obligatiuni emise de statul roman in valoare de un milion de euro ar trebui sa plateasca anual 50.000 de euro pentru a se asigura impotriva riscului de nerambursare pe o perioada de cinci ani.
La inceputul lunii martie cotatiile CDS pentru Romania atinsesera un varf de 760 de puncte de baza, pe fondul sentimentului regional negativ, multi investitori considerand ca tarile din zona Europei Centrale si de Est se vor confrunta cu probleme economice severe. La inceputul anului trecut cotatiile CDS erau inca sub pragul de 100 de puncte de baza.
Analistii Raiffeisen Bank din Austria noteaza ca CDS sunt contracte tranzactionate mai ales direct intre parti (over the counter), nefiind cotate pe piete reglementate si nici reglementate. Estimativ, piata contractelor CDS se ridica la 57.000 mld. dolari, un nivel similar cu Produsul Intern Brut la nivel mondial. Potrivit studiului austriecilor, piata contractelor CDS este dominata de brokeri, bancile si companiile de asigurari avand o prezenta redusa. In regiune, Raiffeisen este unul dintre cei mai activi jucatori pe piata politelor CDS.
In conditiile in care numarul participantilor la piata este redus, iar volumele de tranzactionare, mai ales in cazul obligatiunilor romanesti, sunt foarte reduse, piata poate inregistra fluctuatii importante, nefiind jucatori cu viziuni diferite care sa se contrabalanseze, subliniaza analistii locali.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO