Bănci și Asigurări

Fondurile de investiţii Innova/7, Booster Capital, GapMinder şi Morphosis Capital atrag 80 mil. euro prin PNRR pentru a finanţa companii şi start-up-uri locale

Fondurile de investiţii Innova/7, Booster Capital,...

Autor: Cristina Bellu

09.05.2023, 15:18 1011

Fondurile de capital de risc Innova/7, Booster Capital, GapMinder II şi Morphosis Capital II urmează să primescă investiţii din PNRR în valoare de până la 80 mil. euro pentru a finanţa cel puţin treizeci de companii aflate în dezvoltare, dar şi start-up-uri din tehnologie, producţie, FMCG, servicii pentru firme şi populaţie sau sănătate.

Alături de fondurile obţinute din PNRR, cele patru instituţii vor adăuga finanţări proprii ale managerilor de fond şi ale altor investitori privaţi sau instituţionali.

Gestionat de către Fondul European de Investiţii, instrumentul de capital de risc al PNRR finanţează investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie şi proiecte de infrastructură.

„Comitetul de Investiţii confirmă, prin deciziile luate, prioritatea acordată investiţiilor în economia românească, creşterii companiilor româneşti şi creării unui ecosistem favorabil dezvoltării capitalului românesc. Alocările aprobate contribuie, în acelaşi timp, la îndeplinirea jaloanelor fixate pentru această investiţie finanţată în cadrul PNRR.”, spune Csilla Hegedϋs, secretar de stat în cadrul MIPE şi preşedinte al Comitetului de Investiţii.

În decembrie 2021, Guvernul României şi Fondul European de investiţii au semnat un contract pentru înfiinţarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiţie finanţată printr-o contribuţie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”.

Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiţii vor obţine resurse pentru a investi în firme româneşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO