Bănci și Asigurări

Fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Statul devine contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Autor: Cristina Bellu

03.01.2023, 13:54 1214

Fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului. În urma procesului, EximBank, al cărei acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanţelor, intră pe piaţa de retail din România, devenind o bancă universală cu servicii complete.

“În urma acestei fuziuni, statul devine mai competitiv şi contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară în România”, spune Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 mil. euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 mil. euro.

Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 mil. euro, şi rambursarea, de către Banca Românească, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 mil. euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii.

Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

Încă din 2019, scopul achiziţiei Băncii Romaneşti a fost atât consolidarea participaţiei statului în sectorul bancar, cât şi îmbunătăţirea poziţiei financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adăugarea clientelei de tip retail şi formarea unei mase critice de clienţi care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare şi alocarea eficientă a capitalurilor.

Banca rezultată odată cu preluarea Băncii Româneşti de către EximBank va avea active de 21,5 mld. lei ceea ce înseamnă locul 8 în sistemul bancar, şi capital de 1,6 mld. lei.

“Independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, în concordanţă cu mandatul primit din partea statului român, susţinând astfel exporturile, tranzacţiile internaţionale şi alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbţiei de fonduri europene”, spun reprezentanţii ministerului Finanţelor.

EximBank a fost înfiinţată în 1992 şi are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor. În ultimii zece ani, banca a performat în mod accelerat astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, EximBank este astăzi una dintre cele mai valoroase companii româneşti şi o instituţie de importanţă sistemică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO