Bănci și Asigurări

Gabriela Nistor, Banca Transilvania: Au fost semnale că a accelerat un pic piaţa imobiliară. Urbanul mare va urma mai mult piaţa vestică, iar urbanul mic şi zonele mai puţin căutate probabil că vor rămâne puţin mai în urmă

ZF Bankers 2022

Gabriela Nistor, Banca Transilvania: Au fost semnale că...

Autor: Ramona Cornea

12.07.2022, 12:30 292

Gabriela Nistor, Deputy CEO&Head of Retail and Network în cadrul Banca Transilvania, afirmă că au fost semnale că a accelerat un pic piaţa imobiliară din România şi vede două direcţii de dezvoltare aici: urbanul mare va urma mai mult piaţa vestică, iar urbanul mic şi zonele mai puţin căutate probabil că vor rămâne puţin mai în urmă.

„Au fost semnale că a accelerat un pic piaţa imobiliară, Clujul este un exemplu concret, dar văd două zone diferite: urbanul mare cred că va continua să urmeze piaţa vestică mult mai mult. Chiar dacă vom vedea pe perioade scurte anumite opriri sau uşoare scăderi, cred că pe termen lung vom urma trendul Europei. Urbanul mic şi zonele mai puţin căutate probabil că vor rămâne puţin mai în urmă, cum se întâmplă şi în alte părţi”, a declarat Gabriela Nistor în cadrul evenimentului ZF Bankers 2022.

Ce a mai declarat Gabriela Nistor în cadrul evenimentului:

• Anul acesta a început bine până pe la sfârşitul lunii februarie – martie – aprilie, când am văzut o oarecare stagnare pe partea de creditare, oamenii şi-au pus puţin în aşteptare planurile la vremea respectivă şi era de înţeles. Tot în perioada respectivă am observat o tendinţă a oamenilor de a-şi trece economiile în valută, în euro cu preponderenţă.

• Însă în mai – iunie pot să spun că suntem la nivelul anului trecut, care a fost un an extraordinar de bun. Suntem atenţi, creşterile acestea vin şi pe fondul dorinţei oamenilor de a ieşi din criza medicală, de a face concedii, de a călători, vedem tendinţa aceasta şi în partea de consum, de credite de consum. Chiar şi pe imobiliare s-a reluat tendinţa.

• Suntem atenţi, depinde şi ce se întâmplă în activitatea companiilor pentru că clienţii noştri sunt legaţi de activitatea companiilor până la urmă.

• Este şi o limită de vârstă la creditare, nu poţi să depăşeşti o anumită vârstă. Ajungi la soluţii extreme când piaţa ţi-o impune. În Marea Britanie, dacă un tânăr iese pe piaţa muncii cu un credit de studii mare la pornirea în viaţă şi cu nivelurile de preţuri la imobile, toate astea duc la soluţii pentru oameni care vor avea nevoie de o locuinţă într-un fel sau altul.

• Lucrăm cu doi - trei asiguratori pe anumite produse şi ne uităm atent la partea de bank assurance în ultimul timp. Este şi o nevoie a pieţei, clienţii nu erau obişnuiţi pe vremuri. Omul este şi el ferit dacă se întâmplă un anumit eveniment, dacă se materializează un anumit risc. La credite de consum, mulţi clienţi optează pentru acel tip de asigurare pentru că le dă un anumit confort, o siguranţă. Şi noi putem să mergem cu un preţ mai bun către ei atunci.

• La BT vom continua o creştere responsabilă, cu ajustări pe anumite produse. Avem multe produse şi pe partea de creditare. Va fi o atenţie pe partea de resurse în lei, pe depozite în lei, dar şi pe acele investiţii mici, o continuare a digitalizării BT Pay, ce se va extinde şi va prelua sub această platformă dezvoltările noastre din aplicaţia noastră de mobile banking pentru că deja avem atât de mulţi clienţi în BT Pay. În Ideea Bank vom face rebranding şi vom începe un proces accelerat de construire a băncii digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO