Bănci și Asigurări

Generali: afaceri de 84 de milioane de euro, dar extinderea a majorat pierderile

Generali: afaceri de 84 de milioane de euro, dar extinderea a majorat pierderile

Werner Moertel: Businessul nostru din Romania a fost profitabil pana in urma cu trei ani, cand am inceput sa investim masiv in extindere. Operatiunile sunt inca profitabile, dar costurile de extindere sunt vinovate pentru pierderile in crestere raportate de Generali Asigurari.

29.03.2007, 18:40 27

Generali a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 84,2 milioane de euro, in crestere cu 135% fata de 2005, si pierderi de 6,9 milioane de euro, in crestere cu 130% fata de 2005, conform rezultatelor publicate ieri de compania-mama.
Cresterea businessului Generali in Romania a fost mai pronuntata pe segmentul asigurarilor generale, unde primele brute subscrise au crescut cu 141%, la 72,6 milioane de euro. Pe asigurari de viata, cresterea a fost de 103%, pana la 11,6 milioane de euro. Romania a fost astfel o exceptie de la regula businessului Generali in regiune, segmentul asigurarilor de viata fiind mai dinamic decat cel de asigurari generale in majoritatea statelor europene.
La nivelul intregii piete, cresterea a fost anul trecut de 34%, pana la 1,6 miliarde de euro. Crescand mult mai rapid decat piata, Generali a reusit sa depaseasca o cota de piata de 5%, urcand doua locuri in topul celor mai mari asiguratori de pe piata.
Compania a inregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de crestere din top 10 asiguratori locali, aproape de patru ori mai mare decat ritmul de crestere al pietei asigurarilor. Nivelul primelor brute a permis asiguratorului sa urce doua pozitii in top de pe locul 10 in 2005 pe locul 8 in 2006.
Cresterea rapida a venit insa cu costul unei pierderi totale de 6,9 milioane de euro la nivelul intregului an, comparativ cu o pierdere de 3 milioane de euro raportata in 2005. Toate datele prezentate ieri de grup sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).
"Businessul nostru din Romania a fost profitabil pana in urma cu trei ani, cand am inceput sa investim masiv in extindere. Operatiunile sunt inca profitabile, dar costurile de extindere sunt vinovate pentru pierderile in crestere raportate de Generali Asigurari", a declarat Werner Moertel, membru in board-ul executiv al grupului Generali Holding Viena si responsabil pentru zona Europei Centrale si de Est.
Principalul motor de crestere al volumului de prime brute subscrise a fost constituit de asigurarile auto, unde ritmul a fost de 150%, pana la 43 de milioane de euro. Astfel, politele de asigurare RCA si Casco au ajuns sa depaseasca 50% din portofoliul companiei. Reprezentantii grupului spun ca acest domeniu a fost de altfel si cel mai putin profitabil al companiei anul trecut.
De asemenea, compania si-a bazat cresterea tot mai mult pe forte proprii (prin reteaua sa de unitati si agentii), in detrimentul vanzarii politelor prin brokeri de asigurare si celelalte canale de distributie folosite in anii trecuti.
Costurile extinderii au fost vizibile si la nivelul fortei de munca. Numarul de angajati al companiei a crescut in 2006 cu 48%, pana la 317. La finele anului, portofoliul de investitii al Generali pe piata locala era de 42,6 milioane de euro, in crestere cu peste 73% fata de 2005.
La nivel de grup, Generali Holding Viena a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 3,38 mld. euro, in crestere cu 16,5% fata de 2005 si un profit net de 160,2 milioane de euro. Zona Europei Centrale si de Est a contribuit cu putin peste 30% atat la prime brute subscrise, cat si la profitul companiei-mama, care opereaza la nivel european.
In Romania, Generali se concentreaza pe crestere organica, in timp ce in alte state din regiune, cum ar fi Bulgaria sau Croatia, compania a facut achizitii in 2006. Pe piata locala, cele mai recente miscari au fost o majorare de capital de 20 de milioane de lei (circa 5,7 mil. euro) si intrarea pe piata de polite unit-linked (asigurari de viata cu componenta investitionala) la 1 septembrie anul trecut.
Grupul Generali Holding Viena detine 83,57% din Generali Asigurari Romania.
"Europa Centrala si de Est va ramane piata cu cea mai mare crestere a businessului in asigurari in urmatorii 10-20 de ani, mai ales pe segmentul asigurarilor de viata", a mai spus Moertel.
O miscare strategica importanta realizata de Generali anul trecut a fost intrarea pe segmentul asigurarilor de viata unit-linked. Tot in 2006 compania de asigurari si-a majorat capitalul cu 20 de milioane de lei (5,7 milioane de euro) pentru a-si consolida activitatea de asigurari de viata.
Actionarul majoritar al companiei este grupul financiar austriac Generali Holding Vienna, cu 83,56%.
Printre principalii copmpetitori ai Generali pe piata romaneasca se numara Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, Astra-Uniqa sau BCR Asigurari. Piata s-ar putea schimba anul acesta prin decizia unor banci locale, precum Credit Europe sau EFG, de a-si infiinta propriile companii de asigurari.

Mihai Bobocea - Viena

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO