Bănci și Asigurări

Geoană: Dacă ar fi după mine, aş renunţa dintr-odată la rata TVA de 24% şi aş reduce-o la 19%

Autor: Ştefan Stan

14.05.2014, 00:06 623
România trebuie să îşi pună geografia şi potenţialul la treabă, pentru că un ritm de creştere economică de cel puţin 5% pe an de acum încolo este fezabil, iar acest lucru trebuie făcut ca un dublu şoc intern, pe reducerea fiscalităţii, a declarat la ZF Live Mircea Geoană, înaltul reprezentant al primului-ministru pentru promovarea proiectelor economice.
 
„Nu este nici moral nici corect ca ceea ce în 2010 a fost o măsură temporară de creştere a TVA de la 19% la 24% să rămână pe termen mediu un dat. Eu aş prefera un şoc fiscal de scădere a TVA de la 24% la 23% la 1 ianuarie 2015. TVA reprezintă 8% din buget. Media europeană este de 7%. Un şoc diametral opus şocului negativ din 2010 trebuie încercat. Aceasta nu se face într-un an, dar dacă avem ca ţintă ca până în 2019 intrarea în zona euro, trebuie să sporim dinamica PIB-ului şi creşterii economice ale României. Dacă ar fi după mine, aş renunţa dintr-odată la rata TVA de 24% şi aş reduce-o la 19%. În condiţiile în care avem un şoc de fiscalitate pozitiv, economia va răspunde pozitiv. O revenire a TVA la 19% ar reprezenta o creştere a consumului de la an la an de 3%, ceea ce înseamnă relansarea economică şi noi locuri de muncă. Dacă privim static şi mecanic, riscăm să nu dăm drumul la adevărata cheie a relansării economice. Al doilea şoc ar fi în zona fiscalităţii, dar de natură instituţional-le­gis­lativă. România are 114 taxe şi impozite de diverse feluri. Media OECD este de 17 taxe şi impozite în ţările dezvoltate. Miniştrii finanţelor şi bugetului lucrează la reducerea poverii fiscale de natură instituţională şi birocratică, care dacă sunt simplificate dă un şoc pozitiv unei zone demodate de administrare a economiei unei ţări“, a declarat el.
 
România este un stat important în UE, un stat important în NATO, cu prezenţă militară la noi, care probabil că va creşte, acesta fiind elementul pe care trebuie să îl jucăm din punct de vedere economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO