Bănci și Asigurări

Georgescu, despre cursul valutar: Probabil că de luni încolo lucrurile se vor mai calma

Autor: Departamentul Politic

03.05.2012, 09:18 679

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finanţele Publice, a declarat, miercuri, referitor la evoluţia din ultimele zile a cursului leu-euro, că probabil că de luni încolo, dacă Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta şi programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma.

"Cursul valutar este liber, se stabileşte pe baza raportului dintre cerere şi ofertă pe piaţa valutară. Există o anumită volatilitate în raport cu ceea ce se întâmplă în plan european, internaţional, există lucruri care ţin de riscuri, de incertitudini în zona unor ţări UE", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

El a menţionat că "probabil că de luni încolo, dacă Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta şi programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma".

Georgescu a mai arătat că acest lucru s-ar realiza şi în condiţiile în care, pe plan internaţional, se depun eforturi pentru a da mai multă credibilitate investitorilor către unele ţări care se confruntă cu deficite relativ mari.

Despre o rectificare bugetară necesară pentru reîntregirea salariilor, Georgescu a arătat că este necesară, întrucât este o modificare de deficit.

După căderea Cabinetului Ungureanu, cotaţiile monedei euro pe piaţa locală au atins valori maxime istorice atât vineri, cât şi în şedinţa de luni. În aceste două şedinţe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o creştere de aproximativ 1%.

Referinţa publicată de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni, deprecierea leului temperându-se spre jumătatea zilei.

Comparativ cu finalul anului trecut, când euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu, săptămâna trecută.

Isărescu a explicat că banca centrală a oprit ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evoluţii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar

Creşterea cursului de schimb pare o reacţie de mică amploare la evoluţiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel să reflecte şi o modificare a fundamentelor macroeconomice, a mai afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că miercuri cotaţiile s-au stabilizat singure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO