Bănci și Asigurări

Georgiana Mocanu, Director executiv, Grupul Grande Gloria Production: Reindustrializarea României ar putea fi făcută prin investiţii în automatizări, infrastructură pentru că zona noastră este vitregită

Conferinţa ZF INVESTIŢI ÎN ROMÂNIA – BRĂILA

Georgiana Mocanu, Director executiv, Grupul Grande Gloria...

Autor: Mircea Nica

28.11.2023, 14:50 152

Reindustrializarea României ar putea fi făcută prin investiţii în automatizări şi mai ales infrastructureă pentru că zona Brăila şi Galaţi este vitregită, susţine Georgiana Mocanu, Director executive, Grupul Grande Gloria Production, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank.

“Reindustrializarea României ar putea fi făcută prin investiţii în automatizări, infrastructură pentru că zona noastră este vitregită. Ce investitori am adus şi ne-au vizitat, pentru că din cele 50 de ţări de export bineînţeles că avem clienţi care ne vizitează, şi cea mai mare problemă este să îi aducem de la Bucureşti. Deci practic ne trebuie investiţii în infrastructură. Avem în lucru un studiu de fezabilitate, o să vedem şi ce succes va avea pentru că promisiunea aceasta am mai avut-o, dar comparativ cu alte perioade de promisiuni şi alte campanii electorale, acum se vede că se mişcă ceva. Avem podul, avem promisiune de drum expres să ne legăm cu autostrada. Pentru distribuţia de pe malul celălalt ne ajută podul. Camioanele noastre stăteau la rând să ia bacul, iar acum trec pe pod”, a explicat Georgiana Mocanu.

Ce a mai spus Georgiana Mocanu:

Cele şapte fabrici ale noastre sunt situate în judeţul Galaţi. Eu vin din FMCG (fast moving consumer goods). Practic producem bunuri de larg consum şi ce facem noi diferit într-o economie care se bazează mult prea mult pe consum şi mai ales pe consumul de produse improtate, noi facem diferit faptul că şi producem aceste bunuri de larg consum.

Practic adăugăm valoare produsului finit pornind de la materia primă. Ce ne-ar plăcea mai mult să găsim materia primă şi în România, deci reindustrializarea României chiar trebuie să aibă loc. Pe ce ne bazăm în acest moment, pe export. Avem o creştere de vânzări pe export, am ajuns la 30% din cifra de afaceri.

Avem 7 fabrici în Galaţi, peste 600 de angajaţi, 35 mil. euro anul acesta, având cam 5-7% creştere faţă de anul trecut. La nivel de producţie cu noile achiziţii pentru că am investit în utilaje, echipamente, trebuie să ne automatizăm şi în ceea ce priveşte forţa de muncă. Avem o creştere de 20-25% în producţie şi scoatem pe piaţă şerveţele umede, produse cosmetic, produse de îngrijire locuinţă, produse alimentare din categoria patiserie şi produse zaharoase, cum ar fi biscuiţi, rută dulce, acadele. Suntem al doilea producător de acadele din România şi livrăm în peste 50 de ţări de export din produsele noastre.

Noi cel mai tare ne-am lovit de această problemă în pandemie, când trebuia să producem. Am fost companie de interes naţional, produceam şi livram dezinfectanţi şi toată materia primă chimică venea din import, iar fiecare ţară şi-a conservat propria producţie pentru fabricile lor şi atunci am simţit cel mai tare lipsa de industrializare din România şi nevoia de a creşte pe acest segment. Practi depindeam să aducem alcoolul din străinătate, materia primă, material textile din străinătate. Cea mai mare parte până să se deschidă facilitate în România venea din India, China, Turcia şi 2020 ne-a dat lecţia că trebuie să producem mai mult în România şi să fim mai independenţi de importuri.

O altă problemă cu care ne confruntăm şi nu doar noi, este referitor la calificarea forţei de muncă pentru că nu mai există sectorul de mijloc. Ori suntem toţi cu diplomă de universitates ori suntem muncitori necalificaţi. Atunci, aduci echipamente, industrializezi, reduce personalul, dar cineva trebuie să opereze şi pe acel utilaj. Din acest punct de vedere ne-am implicat la nivel de autoritate locală pentru accesarea de fonduri europene să facem un centru de învăţământ dual, să calificăm noi meserie şi apoi să folosim în producţie. Aducem forţă de muncă, dar asta nu este o soluţie.

Materiile prime chimice pot fi produse local pentru că România a fost un producător.

Din câte ştiu, combinatele pe care încă le mai avem ar putea să producă alcool izopropilic dacă ar investi într-o avizare să fie produs avizat biocid. Pe lângă alcoolul izopropilic sulfantanţi ceea ce folosim noi în mod curent şi importăm. Material textile avem un singur producător în România de unde cumpărăm, dar ca şi preţuri nu este competitiv deşi lucrăm cu el pentru că ne dorim să reducem şi amprenta de carbon.

Avem şi partea aceasta de sustenabilitate prinsă în planurile noastre 2023, 2024 şi viitor. Avem deja implementat proiect de panouri fotovoltaice, ne implicăm în CSR, avem o fundaţie în grup, Gloria Education, a fost înfiinţată în 2019 cu scopul de a ne implica în educaţie, însă 2020 a venit cu schimbarea scopului, ne-am implicat atunci în campanii de ajutorare în spitale.

Faptul că autorităţile locale din cele două judeţe (Braila – Galaţi) au început să colaboreze pentru acest drum expres, pentru aeroport deja s-a făcut un prim pas. Dacă planurile se continuă aşa cum s-a început şi cum se promite, cred că şi această zonă, undeva în 5 ani are şanse să fie una mai dezvoltată şi să nu mai fim cenuşăreasa României.

Aici noi avem sectorul agri şi naval care se pot dezvolta în continuare. Noi cei cu FMCG avem foarte multă logistic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO