Bănci și Asigurări

Greedflation, sau inflaţia de lăcomie: cresc temerile că scumpirile au drept cauză goana companiilor după profituri

Greedflation, sau inflaţia de lăcomie: cresc temerile...

Autor: Catalina Apostoiu

05.03.2023, 20:22 5986

Temerile că firmele europene profită de inflaţia ridicată pentru a-şi creşte marjele de profit au atras un avertisment din partea Băncii Centrale Europene, care monitori­zează îndeaproape posibile creşteri speculative de preţuri, notează The Guardian.

Strategii se concentrează pe creş­terea salariilor ca factor generator de inflaţie, însă acum apar îngrijorări că un driver mai important al valului de scumpiri ar putea fi acţiunile compa­niilor prin care acestea folosesc inflaţia drept scuză pentru a-şi majora marjele de profit, o tendinţă pe care sindicatele au botezat-o „greedflation“.

BCE a anunţat că acordă în mod egal atenţie tendinţelor legate de profituri şi de salarii.

Comentariile dure din partea băn­cii centrale ar putea spori susţine­rea pentru muncitorii care protestea­ză pentru a-şi proteja nivelul de trai în timpul celei mai aspre crize a cos­turilor de trai din patru decenii. Comentariile BCE reflectă te­meri din ce în ce mai mari că firmele reacţionează în faţa creşterii costu­rilor legate de carburanţi şi materii prime majorând în mod exagerat preţurile.

Chiar în contextul acestor te­meri, mai multe ţări europene au lansat verificări la magazine.

În Bulgaria, Comisia pentru Pro­tecţia Consumatorilor a desfăşurat 471 de verificări la marile magazine alimentare, descoperind 252 de cazuri de nereguli. Există aproape 200 de cazuri în care practici comerciale incorecte sunt suspectate, scrie Euractiv.

Vicepremierul bulgar Hristo Aleksiev a declarat că guvernul nu se lansează într-un război cu lanţurile de retail, dar este obligat să protejeze interesele consumatorilor.

„Practicile incorecte şi comporta­mentul imoral duc la preţuri nedrep­te pentru societatea bulgară“, a ară­tat comentat la rândul său ministrul economiei, Nikola Stoianov. Guver­nul va continua inspecţiile şi va mo­nitoriza constant preţurile alimen­telor, a asigurat Stoianov.

Şi în Portugalia guvernul îşi intensifică anchetele privind creşterile artificiale de preţuri la produsele alimentare, potrivit theportugalnews.com.

Controalele vor fi intensificate la nivelul întregului lanţ de distribuţie pentru a identifica cauzele scumpirilor, speculaţiile fiind de asemenea analizate, a anunţat secretarul de stat pentru turism, comerţ şi servicii, Nuno Fazenda.

În Marea Britanie, cu inflaţia continuând să împingă în sus preţurile alimentelor, lanţul de supermarketuri Tesco a avertizat că unii producători de alimente ar putea profita de situaţie majorând preţurile mai mult decât este necesar, notează CNBC.

În Australia, o analiză a Australia Institute a găsit că profiturile companiilor, şi nu salariile se află în spatele creşterii dramatice a inflaţiei, potrivit The Guardian.

Think tank-ul a publicat dovezi privind o „spirală profituri-preţuri“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO