Bănci și Asigurări

Grup financiar in jurul Bancpost: brokeraj, leasing, imobiliare, administrare de active

10.06.2005, 19:32 58

Grupul elen EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, si-a completat structura de grup financiar de pe piata locala prin deschiderea a inca trei subsidiare: EFG Eurobank Leasing, EFG Asset Management, specializata in administrarea de active, si EFG Properties - companie imobiliara. De asemenea, Eurobank a preluat recent firma de brokeraj Capital Securities, care va fi rebotezata cu numele EFG Securities. Pana la inceputul anului viitor, EFG intentioneaza sa infiinteze si un fond mutual, folosindu-si experienta de pe piata elena.

Pe de alta parte, David Watson, seful diviziei internationale a Eurobank, afirma ca grecii au incheiat negocierile cu GECapital pentru preluarea pachetului de aproximativ 7,5% din actiunile Bancpost. In urma acestei tranzactii, pachetul majoritar detinut de EFG Eurobank ajunge la aproape 63%.

Eurobank a devenit actionar la Bancpost in anul 2000, cand a cumparat 19,3% din actiuni. "A fost foarte ieftin la vremea respectiva, respectiv de 1,3 ori valoarea contabila, pentru ca Romania se afla intr-o situatie dificila din punctul de vedere al perceptiei externe. Astazi se plateste de trei ori sau chiar mai mult", spune Watson, estimand ca acesta ar trebui sa fie raportul de pret si in cazul in care Eurobank ar depune o oferta pentru CEC.

Deocamdata, Eurobank este hotarata sa parcurga procesul de due diligence la CEC, motiv pentru care a angajat drept consultant divizia de specialitate a UBS.

"Facem evaluarile si in functie de ce gasim in documente si de conditiile stabilite de guvern prin strategia de privatizare, vom lua decizia finala in privinta depunerii unei oferte ferme", a declarat pentru ZF David Watson.

Intre timp, Bancpost are mult de lucru cu continuarea procesului de restructurare si de schimbare a imaginii, care avanseaza destul de lent avand in vedere dimensiunea retelei de 145 de unitati.

George Michelis afirma ca in perioada urmatoare va fi completat portofoliul cu produse de investitii si de depozit, dupa recenta lansare a doua credite ipotecare - in lei si valuta - la cele mai competitive dobanzi de pe piata - 10,9%, respectiv 7,5%.

In cazul in care se va hotari sa intre in cursa pentru CEC, EFG Eurobank va avea de luptat inclusiv cu un competitor conational - National Bank of Greece, cel mai mare grup financiar elen, care tocmai a trimis Ministerului Finantelor o scrisoare de exprimare a interesului pentru privatizarea bancii de economii.

La sfarsitul trimestrului I 2005, Eurobank a raportat un profit de 108,5 milioane de euro si active in valoare de 31,3 miliarde de euro. Banca elena se declara lider de piata in Grecia pe segmentele de administrare de fonduri mutuale, consumer finance si finantare pentru mici afaceri. De asemenea, ocupa pozitia a treia in finantare ipotecara. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO