Bănci și Asigurări

IFC-Banca Mondială: Creditarea va creşte şi datorită nivelului scăzut al dobânzilor interbancare

IFC-Banca Mondială: Creditarea va creşte şi datorită...

Autor: Departament Economic

27.03.2016, 11:16 187

„Odată cu revenirea economiei şi cu îmbunătăţirea percepţiei faţă de viitor a companiilor, populaţiei şi a băncilor, îşi va reveni şi creditarea. În 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7% şi ne aşteptăm să crească cu rate în jur de 4% în 2016 şi în 2017, având ca motor exporturile, consumul privat şi îmbunătăţirile din piaţa muncii.“, este de părere şefa misiunii IFC.

În anii de criză, băncile au digerat destul de greu impactul declinului economic, unele fiind mai mult pe pierdere decât pe profit. Însă, în ultimii ani, băncile au constatat că cererea de credite dă semne de redresare, iar sistemul bancar a reuşit anul trecut să revină pe profit, obţinând un câştig record de aproape 4,9 mld. lei. Revenirea pe profit în 2015 vine după ce în 2014 sistemul bancar a înregistrat o pierdere record de 4,4 mld. lei, în condiţiile în care bancherii au accelerat procesul de curăţare a portofoliilor de neperformante.

Creditarea totală a revenit anul trecut pe plus, susţinută de avântul împrumuturilor în lei, care ating maxim istoric după maxim istoric, în condiţiile în care ratele dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei au scăzut la minime record, odată cu programul de relaxare monetară derulat de BNR prin diminuarea ratei dobânzii de politică monetară. Însă, ritmul de creştere a creditării totale a rămas totuşi anemic anul trecut, avansul fiind de doar 3% faţă de 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO