Bănci și Asigurări

Ce impact are asupra sistemului bancar global războiul din Ucraina. Băncile au în faţă un proces extrem de dificil şi costisitor dacă vor să iasă din Rusia. Reuters: Raiffeisen şi Citigroup ar fi primele bănci care iau în considerare un exit

Ce impact are asupra sistemului bancar global războiul...

Autor: Ştefan Stan

05.03.2022, 12:30 3578

Băncile globale se vor confrunta cu un proces dificil şi costisitor dacă vor decide să închidă afacerile din Rusia, ceea ce complică deciziile privind retragerea lor, spun surse bancare şi experţi, potrivit Reuters.

Sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, care a avut loc în urmă cu o săptămână, şi represaliile Moscovei au ridicat semne de întrebare cu privire la cât timp mai pot continua băncile.

O sursă bancară şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la modul în care băncile navighează un ordin privind împrumuturile în ruble şi implicaţiile pentru companiile străine din Rusia. Băncile cântăresc, de asemenea, riscul pentru reputaţia lor de a rămâne acolo.

Deşi băncile nu au anunţat încă ieşiri, cel puţin un creditor global cu operaţiuni în Rusia creează o echipă internă şi lucrează cu avocaţi şi consultanţi externi pentru a determina dacă şi cum ar putea ieşi înainte de a face anunţuri publice, a declarat o sursă bancară.

Giganţii britanici din domeniul energiei BP şi Shell au declarat săptămâna trecută că vor părăsi Rusia. BP renunţă la participaţia pe care o deţine în gigantul petrolier rus Rosneft, ceea ce va duce la cheltuieli de până la 25 de miliarde de dolari. 

Cu toate acestea, băncilor le va fi mai greu să se salveze, spun experţii.

"Pentru o companie petrolieră, renunţarea la activele rafinăriilor din Rusia ar putea fi la fel de simplă ca şi cum ar lăsa cheile şi ar pleca, dar o ieşire unilaterală nu este posibilă pentru o firmă de servicii financiare", a declarat Dan Awrey, profesor la Cornell Law School, specializat în reglementări financiare.

În condiţii normale, băncile nu ar putea ieşi dintr-o ţară fără acordul autorităţilor de reglementare şi al băncii centrale. De asemenea, ele ar avea nevoie de un cumpărător dispus să preia controlul asupra împrumuturilor şi a altor angajamente, spun experţii.

"Nu poţi să renunţi unilateral la angajamentele de creditare şi la alte tipuri de creanţe financiare", a declarat Awrey. "Există cineva de cealaltă parte şi asta va face lucrurile mult mai complicate".

Deosebit de îngrijorător a fost un ordin al Kremlinului din 1 martie, care interzice împrumuturile şi creditele în ruble către persoane din state străine care comit acte neprietenoase, a declarat o sursă bancară. 

Băncile vor trebui să analizeze implicaţiile acestui ordin pentru operaţiunile lor şi dacă acesta interzice companiilor de peste hotare din Rusia - din ţările care au sancţionat Moscova - să acceseze facilităţi de credit în ruble, ceea ce le-ar da o lovitură în ceea ce priveşte posibilitatea de a opera în ţară, a spus sursa respectivă. Sursa s-a întrebat dacă băncile străine ar putea continua să opereze în Rusia în aceste condiţii.

Băncile globale încearcă, de asemenea, să îşi dea seama cum pot afecta sancţiunile americane asupra Băncii Centrale a Rusiei infrastructura conexă şi plombele de pe piaţă şi sunt foarte prudente acolo unde identifică o legătură cu banca centrală, potrivit a două surse din industria americană. De asemenea, acest lucru ar putea face ca băncile globale să fie reticente în a efectua tranzacţii în ruble.

Sancţiunile au pus capăt efectiv oricărei şanse reale ca băncile globale să vândă active ruseşti, a declarat o sursă bancară de rang înalt care a cerut să nu fie numită. Singurele opţiuni viabile rămân lichidarea activelor sau anularea lor, ceea ce ar implica o lovitură financiară, a spus sursa.

Una dintre opţiunile evaluate este dacă băncile ar putea fi date în judecată de către clienţii din Rusia dacă renunţă la angajamente, a spus sursa bancară respectivă.

Unele bănci ar putea căuta să menţină operaţiuni scheletice la Moscova, mai degrabă decât să se retragă complet, a spus aceeaşi sursă. Acest lucru ar evita complicaţia de a trebui să solicite din nou o licenţă bancară şi să construiască o afacere de la zero în viitor.

Băncile americane cu operaţiuni în Rusia au refuzat să comenteze sau nu au răspuns la comentarii.

Citigroup, banca americană cu cea mai mare expunere la Rusia, analizează deja cât de dificil este să plece.

Banca a anunţat anul trecut că îşi va vinde activitatea de consum din Rusia, ca parte a unei restructurări mai ample. Singurul cumpărător numit public fusese banca de stat rusă VTB Bank, care face obiectul sancţiunilor americane.

Este îndoielnic dacă Citigroup ar putea face tranzacţii cu un alt cumpărător rus din cauza sancţiunilor, iar băncile străine este puţin probabil să dorească să cumpere active ruseşti în momentul de faţă, spun analiştii şi avocaţii. 

Directorul executiv al Citigroup, Jane Fraser, a declarat miercuri că este "prea devreme pentru a spune" dacă o vânzare poate avea loc. Între timp, directorul său financiar Mark Mason a declarat că banca ar putea fi nevoită să renunţe la aproape jumătate din expunerea sa de 9,8 miliarde de dolari pe care o are în Rusia. 

Raiffeisen Bank International din Austria ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia, au declarat săptămâna aceasta pentru Reuters două surse, o mişcare care ar face-o prima bancă europeană care face acest lucru de la invazia Ucrainei. 

Băncile americane şi-au redus deja expunerile după ce au fost impuse sancţiuni Rusiei în urma anexării Crimeei în 2014. Cu toate acestea, bănci precum JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley şi Citigroup au continuat să subscrie şi să ofere consultanţă pentru afacerile din Rusia şi să păstreze personal în ţară.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO