Bănci și Asigurări

Inca o incercare de a aduce titlurile de stat, pe Bursa

22.09.2004, 00:00 11

Prima enmisiune de titluri de stat va putea fi tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand din aceasta toamna. Reprezentantii BVB, cei al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ai Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante au purtat in ultimele saptamani mai multe discutii privind listarea pe piata de capital a titlurilor emise de Ministerul de Finante. Titlurile de stat se tranzactioneaza in prezent pe o piata secundara organizata de Banca Nationala si care are drept intermediari bancile comerciale.
"In urma discutiilor pe care le-am avut cum Ministerul de Finante sau  Banca Nationala am avut promisiuni ca vom avea prima emisiune de titluri de stat listata la Bursa in luna octombrie sau noiembrie," a declarat pentru Ziarul Financiar Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti. Tranzactionarea pe piata de capital va insemna ca un investitor va putea apela si la o societate de brokeraj pentru a cumpara titluri de stat.
Vicepresedintele Bursei de Valori a mai spus ca discutiile pe care din ultimele saptamani s-au referit mai mult la aspecte tehnice, in special legate de serviciile de decontare a tranzactiilor si de evidenta a detinatorilor de titluri.
Bursa de Valori asigura in prezent toate serviciile post-tranzactionare pentru actiunile sau obligatiunile tranzactionate in prezent pe piata, dar Banca nationala doreste ca in cazul tranzactiilor cu titluri de stat, aceste servicii sa fie asigurate de o alta institutie, TransFond. Aceasta este o societate pe actiuni avand ca actionari toate bancile de pe piata romaneasca si care administreaza sistemul de plati si compensari dintre banci.
O alta problema care nu a fost inca stabilita intre reprezentatii celor patru institutii este modul in care vor fi emise titlurile. Daca initial se discut despre emisiuni de titluri de stat dedicate in exclusivitate pietei de capital, Ministerul de Finante ia acum in calcul si posibilitatea unor emisiuni care sa poata fi tranzactionate pe doua piete, la Bursa de Valori si pe piata organizata de BNR.
Discutiile dintre reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului de Finante privind listarea titlurilor de stat dureaza de mai bine de doi ani, principala problema fiind cerintele de capital social pe care Ministerul de Finante au vrut sa le impuna intermediarilor. Cerintele ridicate privind nivelul capitalului social au fost determinate de increderea redusa a Ministerului de Finante in actualii intermediari de la Bursa. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure instrumente de pe piata financiara romaneasca, iar orice incident legat de derularea tranzactiilor ar avea un impact negativ asupra increderii investitorilor.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO