Bănci și Asigurări

Indicatorul de rentabilitate ROE la bănci atinge maxime istorice în 2023, de peste 21%, fiind mai mult decât dublu faţă de media UE

Indicatorul de rentabilitate ROE la bănci atinge maxime...

Autor: Claudia Medrega

24.08.2023, 00:07 2380

Dar, la nivel sectorial, în România, ROE în bănci a fost sub me­dia profitabilităţii altor sectoare şi sub media la nivelul economiei.

Sistemul bancar românesc a avut în primul semestru (S1) din acest an un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de peste 21%, marcând maximul istoric din ultimii 15 ani, de când publică BNR astfel de date.

ROE în bănci a urcat în martie 2023 la un record de 21,3%, pentru ca la sfâşitul lunii iunie să rămână peste 21% (21,1%). Comparativ, în anul 2008 de boom economic şi explozie a creditării ROE pentru sistemul bancar din România nu trecea de 20%, cel mai ridicat nivel fiind în septembrie 2008, de 19,4%.

La nivelul Uniunii Europene (UE) băncile din România au condus în ultimii ani topul profitabilităţii, având în 2022 cea mai mare rentabilitate a capitalului bancar ROE, de peste 19%, mai mult decât dublă faţă de media UE, de 8%, conform datelor Autorităţii Bancare Europene (EBA). Băncile din România sunt de trei ori mai profitabile decât cele din Franţa sau Germania, care au ROE de circa 6%, depăşind şi băncile din Austria (ROE de 12,8% la final de 2022) sau Italia (ROE de 9,2% la final de 2022), conform EBA.

Chiar şi BNR a recunoscut în diverse studii şi analize publicate că ROE băncilor din România este cea mai mare din Europa.

Pe de altă parte, dacă analizăm ROE în bănci faţă de alte sectoare din România vedem că sectorul bancar a fost destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un ROE mai scăzut, iar profitabili­tatea sistemului bancar a fost şi sub me­dia profitabilităţii economice.

Valoarea profitului la nivelul sistemului bancar a ajuns în S1/2023 la un record de aproape 7 mld. lei, după ce în tot anul 2022 băncile au făcut profit istoric de 10,2 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO