Bănci și Asigurări

ING a redus prognoza privind creşterea economică a României în 2023 de la 2,5%, la 1,5%, în timp ce rata anuală a inflaţiei este estimată să crească la 7,1%, de la 6,9% iniţial

ING a redus prognoza privind creşterea economică a...

Autor: Cristina Bellu

22.09.2023, 11:40 286

ING Bank a revizuit în jos prognoza privind creşterea economică a României în 2023, la 1,5% de la 2,5% cât estima anterior, analiştii băncii caracterizând evoluţia economiei în prima jumătate a anului ca fiind uşor dezamăgitoare şi având perspective limitate de accelerare în a doua parte a anului.

“Creşterea anuală a încetinit semnificativ, ajungând la o medie de 1,7% în prima jumătate a anului, faţă de 5,7% în aceeaşi perioadă a anului 2022. Scăderea cheltuielilor publice şi private, precum şi a exporturilor, a afectat producţia, cel mai probabil pe fondul dobânzilor ridicate, care au început să se facă simţite şi a înrăutăţirii cererii din partea principalilor parteneri comerciali din zona euro”, notează raportul ING.

Potrivit acestuia, investiţiile fixe provenite din proiectele de infrastructură publică finanţate de UE au menţinut economia pe linia de plutire, depăşind consumul privat şi reprezentând cea mai mare parte a contribuţiei la creştere.

Cu excepţia activităţilor legate de ingineria civilă, majoritatea activităţilor din industria prelucrătoare şi din sectorul serviciilor reprezintă în prezent un obstacol în calea creşterii producţiei, spun analiştii de la ING.

“Datele slabe privind vânzările cu amănuntul din iulie şi contracţia producţiei industriale din Germania susţin scenariul conform căruia economia României va continua să încetinească în a doua jumătate a anului. În plus, colectarea mai slabă decât se aştepta a impozitelor în lunile de vară ar putea fi un prim indiciu că economia încetineşte deja sub aşteptări”, se precizează în raportul ING.

De asemenea, instituţia a revizuit în scădere estimarea de lungă durată privind PIB-ul pentru 2024 de la 3,7% la 2,8%.

“Economia României a încetinit, iar acest lucru a acţionat în majoritatea sectoarelor începând cu trimestrul al doilea. Acest lucru a dus la venituri bugetare sub nivelul planificat, forţând guvernul să propună unele măsuri fiscale nepopulare, menite să limiteze deficitului. Acest context poate duce la încetinirea creşterii economice în 2024”

 

În paralel, ING estimează că rata inflaţiei la sfârşitul anului va fi de 7,1%, uşor mai mare decât estimarea anterioară de 6,9%, dar în continuare sub majoritatea estimărilor pieţei.

“Pentru sfârşitul anului 2024, ne aşteptăm ca inflaţia să scadă până la 4%”.

Totodată, pe baza informaţiilor actuale, ING estimează că în 2023, deficitul bugetar va fi de aproximativ 5,5% din PIB, acesta urmând să scadă spre zona de 4% în 2024 şi, posibil, să se apropie de 3% din PIB în 2025.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO