Bănci și Asigurări

ING Bank exclude creditul ipotecar fara avans

21.03.2007, 19:36 167

ING Bank este cea mai mare banca de pe piata care de la 1 ianuarie nu se mai afla sub supravegherea BNR, ci a bancii centrale a Olandei, respectand doar cerintele legate de rezervele minime obligatorii si de lichiditate, afirma Misu Negritoiu, directorul general.
"Normele BNR ne mai sunt aplicabile doar intr-o masura extrem de limitata. In materie de riscuri, aplicam normele interne, care sunt foarte stricte, si pe cele ale Bancii Olandei", spune Negritoiu. Nici conducatorii bancii nu mai au nevoie de aprobare de la BNR. In aceste conditii, ING Bank nu va solicita aprobarea BNR pentru normele sale de creditare in conditiile noului regulament emis saptamana trecuta.
Cu toate aceastea, Negritoiu exclude ideea creditelor ipotecare cu avans zero. "Ar fi un non-produs". El spune ca ING isi va adapta oferta in functie de miscarile concurentei, avand in vedere o scadere a avansului sau o finantare mai mare de 75% din valoarea casei daca este vorba de o locuinta personala. In acelasi timp, statutul ING Bank inseamna ca depozitele atrase de la clienti sunt garantate conform Schemei olandeze, care acopera in proportie de 90% sumele cuprinse intre 20.000 si 40.000 de euro, in timp ce pe piata locala plafonul garantat este de 20.000 de euro.
Albert Roggemans, seful retailului ING, afirma ca banca are "planuri clare" de continuare a extinderii organice, insa nu respinge ideea de a analiza o oportunitate care ar putea aparea pe piata.
Divizia de retail numara la sfarsitul anului trecut peste 270.000 de clienti si 300.000 de carduri emise. Banca a inceput sa deschida conturi si pentru firme mici, cu cifre de afaceri sub 2 mil. euro, care sunt tratate drept clienti de retail.
Roggemans a anuntat ca, de luna viitoare, serviciile de self banking vor fi completate cu optiunea "plati expres", pentru achitarea rapida a facturilor pentru utilitati. Pe segmentul corporate, principalele obiective ale bancii sunt cresterea numarului de clienti firme mici si mijlocii, dezvoltarea sistemelor de plati si cash management, precum si deschiderea a inca 10 sucursale dedicate.
Negritoiu spune ca a remarcat un apetit in crestere fata de ideea listarii la bursa, posibili candidati fiind companii cu cifra de afaceri de 200-250 milioane de euro. "Dupa listarea la Londra a A&D Pharma anul trecut, am fost abordati de cateva companii", a afirmat Negritoiu, mentionand ca procesul de pregatire dureaza mult. Dintre finantarile mari acordate in 2006 el a mentionat facilitatea de refinantare de 300 mil. euro de care GE Money a beneficiat anul trecut pentru cumpararea firmelor Motoractive, Ralfi si Domenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO