Bănci și Asigurări

ING Bank încheie S1/2023 cu profit net de 750 mil. lei, plus 29% an/an şi venituri de 1,63 mld. lei, în creştere cu 15%. Costul cu provizioanele a scăzut cu 67%, la 35 mil. lei. Mihaela Bîtu, CEO: Rata creditelor neperformante a rămas la un nivel foarte scăzut, în jurul valorii de 3%, chiar şi în contextul inflaţiei şi al ratelor de dobândă mai ridicate

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România

Autor: Cristina Bellu

28.09.2023, 12:20 121

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, a obţinut în primul semestru (S1) din 2023 un profit net de 750 mil. lei, mai mare cu 29% faţă de câştigul din S1/2022, în condiţiile în care veniturile băncii au avansat cu 15%, la 1,63 mld. lei.

Banca susţine că a majorat portofoliul de credite brute cu 3% faţă de S1/2022, la 37,7 mld. lei, în timp ce costul cu provizioanele a înregistrat o scădere cu 67% an/an, la 35 mil. lei.

În paralel, depozitele atrase au bifat o majorare de 5% faţă de S1/2022, la 54,3 mld. lei, evoluţie asemănătoare şi în cazul activelor totale ale băncii, de 63,1 mld, lei la 30 iunie 2023.

“În prima jumătate a anului, ne-am continuat parcursul pozitiv, ajungând la 1,73 milioane de clienţi activi – persoane fizice şi juridice – în timp ce am crescut mai departe portofoliul de credite şi depozite al băncii noastre. Indicatorii de adopţie digitală sunt în continuă creştere şi demonstrează zi de zi interesul clienţilor noştri pentru serviciile şi produsele digitale. De remarcat că rata creditelor neperformante a rămas la un nivel foarte scăzut, în jurul valorii de 3%, chiar şi în contextul inflaţiei şi al ratelor de dobândă mai ridicate, ceea ce atestă soliditatea portofoliului nostru de credite, precum şi maturitatea financiară a clienţilor noştri”, spune Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.

La începutul anului, Grupul ING a fost unul dintre cei cinci aranjori pentru suma de 3,99 miliarde dolari atrasă pentru obligaţiuni emise de către Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, la prima ieşire pe pieţele externe din 2023. Tranzacţia a fost executată în 3 tranşe: o emisiune de 1,24 miliarde de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani şi de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani.

Pe segmentul companiilor mari, în primul semestru, grupul ING a sprijinit grupul Digi, unul dintre cei mai importanţi operatori telecom din România şi din Europa, în aranjarea unei facilităţi sindicalizate de 250 de milioane de euro, pentru accelerarea planurilor de creştere ale companiei, pe plan local şi internaţional.

Tranzacţia a fost condusă de ING din calitate de Coordonator, Aranjor Principal Mandatat şi Agent de Facilitate şi a fost susţinută de un consorţiu puternic de creditori.

De asemenea, alături de un sindicat de bănci, ING Bank România a participat la majorarea facilităţii de credit, până la 220 de milioane de euro, acordată grupului Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piaţa agribusiness, pentru dezvoltarea unei noi capacităţi de procesare a cărnii.

Iar finanţarea de 426 milioane de lei acordată companiei RetuRO pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare în România a fost cea mai mare finanţare verde pentru ING Bank România, dar şi una dintre cele mai importante tranzacţii de acest tip acordate până acum la nivel naţional, spun oficialii băncii.

Pe segmentul Business Banking, dedicat microcompaniilor, companiilor mici şi mijlocii, ING Bank România a acordat facilităţi de credit în valoare de 10 milioane de euro oferite companiei 595° Solutions - subsidiara din Braşov a unui grup german care creează, de peste 70 de ani, produse din aluminiu şi magneziu pentru sectorul auto, electromobilitate, tehnică medicală şi aviaţie; o finanţare de 7 milioane de euro acordată companiei Don Pedro - unul dintre cei mai mari producători cu acţionariat românesc de produse igienico-sanitare din hârtie, cu baza de producţie în judeţul Vâlcea; o facilitate de 24 milioane de lei pentru servicii de factoring fără regres pentru Eplus Smart Energy - grup antreprenorial românesc specializat în dezvoltarea, furnizarea şi implementarea de soluţii de eficientizare energetică pentru companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO