Bănci și Asigurări

ING se gandeste la o achizitie, dar mai intai isi intareste departamentul de trezorerie

ING se gandeste la o achizitie, dar mai intai isi intareste departamentul de trezorerie

Misu Negritoiu spune ca Trezoreria si pietele financiare reprezinta cel mai ambitios sector din banca in acest moment

12.07.2007, 20:31 59

ING Bank ar putea face o achizitie "de completare" in Romania, conform strategiei la nivel global urmarite de banca-mama de la Amsterdam, insa nu a inceput sa se uite in mod special la vreo banca de pe piata disponibila la vanzare, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"In contextul accentului pe care ING il pune pe dezvoltarea in regiune si in Asia, nu este exclusa posibilitatea de a face o achizitie de completare in Romania, mai ales ca si dispune de lichiditatile necesare, spre deosebire de situatia de acum 3-4 ani. Deocamdata insa avem inca de lucru pe strategia de dezvoltare organica si nu am inceput niciun demers concret", a declarat pentru ZF Misu Negritoiu.
El spune ca se asteapta ca Banca Transilvania si Banca Carpatica sa fie vandute la un moment dat.
"Cred ca ambele ar putea fi tinta unor banci deja prezente pe piata care vor sa-si adauge retea si clienti", afirma Negritoiu, mentionand ca Banca Transilvania ar putea fi "destul de scumpa" avand in vedere actuala evaluare conform cotatiei bursiere, de circa 1,7 miliarde de euro. Recent, ING a cheltuit circa 2 mld. euro pentru a cumpara o banca in Turcia, cu o cota de piata de 3% si 360 de unitati.
In prezent, ING Bank Romania continua proiectul de extindere a retelei teritoriale pana la 300 de unitati. Negritoiu spune ca au aparut unele intarzieri fata de programul anuntat in prima parte a anului, in principal din motive logistice. El afirma ca pana la sfarsitul anului vor mai fi deschise in Bucuresti doua sucursale dedicate clientilor corporate, astfel incat sa fie acoperit fiecare sector. Banca a incheiat prima jumatate a anului cu o crestere a activelor sub nivelul pietei, explicata de Negritoiu prin faptul ca o serie de tranzactii au fost realizate in afara bilantului sau in operatiuni integrate cu Amsterdamul si astfel au fost inregistrate la banca-mama.
"Ramanem insa in topul celor mai mari zece banci dupa active", sustine Negritoiu, care considera ca activele totale devin din ce in ce mai putin relevante, volumul creditelor indicand o imagine mai fidela a activitatii unei banci.
Seful ING afirma ca pe segmentul corporate soldul creditelor a crescut cu circa 50% in prima jumatate a anului, in timp ce creditele de retail s-au dublat.
In schimb, banca a inregistrat scaderi pe segmentul operatiunilor de trezorerie si al depozitelor atrase de la clienti corporate.
Pentru a intari divizia de trezorerie, Florin Catu, fostul economist-sef al ING Bank, a fost numit in functia de director de vanzari si director adjunct al Departamentului de trezorerie. Seful acestui departament este polonezul Bohdan Stepkowsky.
"Trezoreria si pietele financiare reprezinta cel mai ambitios sector pentru noi in acest moment. Aducem un plus de profesionalism si continuam cu reasezarea echipei. Sper ca numirea lui Florin Catu sa aiba impact in cresterea profiturilor", afirma Negritoiu. Catu lucreaza pentru ING de la inceputul lui 2006, conducerea departamentului de cercetare fiind preluata acum de Ciprian Dascalu, numit economist senior.
Pe langa scaderea tranzactiilor pe piata monetara si cu titluri, Negritoiu pune cresterea lenta a bilantului si pe seama declinului depozitelor atrase.
"Nu sunt un adept al atragerii de depozite pentru ca apoi trebuie sa si folosesti banii. In prezent avem destule lichiditati atrase din retail si nefiind inca implicati semnificativ in real estate nu ne trebuie resurse suplimentare", spune Negritoiu.
El afirma ca ING nu intra pe concurenta de pret pentru atragerea de depozite. "Sunt si cele mai vulnerabile produse pentru ca pot fi mutate imediat de client". Seful ING mai spune ca soldul produsului de retail pentru economisire Cont'Rol a inregistrat o crestere de 50% in prima jumatate a acestui an.
Din aprilie, banca a inclus in segmentul de retail si microfirmele, cu cifre de afaceri de sub 2 mil. euro, pregatind in scurt timp si produse de creditare dedicate acestei categorii de clienti.
Pe zona corporate, primul semestru s-a incheiat fara vreo tranzactie notabila, insa Negritoiu spune ca are mai multe proiecte in lucru.
Pe 2007 banca are in vizor circa 1.000 de clienti noi din segmentul corporate, dintr-un potential total estimat la circa 8.000. ING se pregateste sa intre si pe piata fondurilor de investitii, insa dupa ce a tatonat in primavara un posibil moment de lansare, Negritoiu spune ca proiectul ar putea fi amanat pentru anul viitor.
Profitul brut al ING Bank s-a injumatatit anul trecut la 35 de milioane de lei (10,4 milioane de euro), ca urmare a investitiilor pentru dezvoltare, iar Negritoiu spune ca fenomenul continua anul acesta, sub presiunea costurilor pentru extindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO