Bănci și Asigurări

Intermediarii de obligatiuni, indragostiti tot de BUBOR

03.06.2003, 00:00 37

Societatile de brokeraj ale bancilor, principalii concurenti pe piata intermedierii emisiunilor de obligatiunilor municipale, nu au acceptat varianta indexarii acestor titluri la rata inflatiei, la care s-ar fi adaugat o dobanda de cateva procente. Ei au preferat in continuare formula clasica a calcului dodanzii in functie de evolutia pietei interbancare. Dobanda obligatiunilor Deva va fi calculata ca media dintre BUBID si BUBOR, la care se vor adauga doua puncte procentuale.
Modul de calcul propus de consultant, VMB Partners, ar fi putut determina, in opinia acestuia, acceptarea de catre investitori a unor scadente mai mari. Investitorii ar fi putut astfel sa cunoasca de la inceput castigul anual pe care l-ar fi obtinut peste rata inflatiei. Obligatiunile Deva vor avea, de altfel, cea mai indelugnata scadenta dintre obligatiunile postbelice romanesti - 5 ani. Suma pe care municipalitatea spera sa o atraga este de 58 miliarde de lei.
Numai una dintre cele petru societati de brokaraj care au depus oferte de intermedire a acceptat formula propusa de consultant, dar aceasta nu a fost cea care a castigat contractul. Nu a fost insa clar cum s-au departajat cele doua tipuri de oferte. Emisiunea va fi intermediata de BCR Securities. “Metoda indexarii cu rata inflatiei este greoaie pentru investitori. Randamentul adus de obligatiuni ar trebui sa aiba ca bench mark (n.red. - referinta) randamentul titlurilor de stat cu aceeasi scadenta. Din pacate nu exista inca astfel de titluri,” a comentat Simona Constantinescu, director al BCR Securities.
Societatile de brokeraj ale bancilor au fost in ultimii ani principalii intermediari de obligatiuni municipale, in principal datorita puterii financiare a principalilor actioanri. Surse din piata afirma ca in cazul unora dintre emisiunile anterioare de obligatiuni bancile au preluat pana la o tremie din titlurile oferite public.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO