Bănci și Asigurări

INTERVIU. Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Tensiunile geopolitice sporite, volatilitatea preţurilor la energie şi dezechilibrele din lanţul cererii şi ofertei, vor plana asupra acestui an şi a pieţei. Rata inflaţiei este prea mare, nu este sustenabilă. Inflaţia poate fi un adevărat ucigaş

Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a costurilor pentru alimente şi energie, care se numără printre principalele cheltuieli pentru majoritatea gospodăriilor, alături de costurile cu locuinţele.

Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a costurilor pentru alimente şi energie, care se numără printre principalele cheltuieli pentru majoritatea gospodăriilor, alături de costurile cu locuinţele.

Autor: Claudia Medrega

02.03.2022, 18:40 133

♦ Şeful First Bank: Rata actuală a inflaţiei este prea mare, nu este o rată sustenabilă şi va scădea. Acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al Băncii Centrale, să monitorizeze şi să gestioneze inflaţia prin ajustarea ratelor dobânzilor.

Rata actuală a inflaţiei este deja prea mare şi nu este sustenabilă, iar volatilitatea preţurilor la energie, dezechili­brele din lanţul cererii şi ofertei, precum şi tensiunile geopolitice spo­­rite vor plana asu­pra acestui an şi a pieţei, peste tot, sus­­ţine Henk Paardekooper, CEO al First Bank.

El a amintit că gestionarea in­fla­ţiei este principalul obiectiv al Băncii Centrale, iar piaţa urmează această direcţie şi urmăreşte cu atenţie paşii făcuţi.

„Cred că toată lumea a observat deja că preţurile la alimente sunt în creş­tere şi această tendinţă va con­ti­nua, din păcate. Inflaţia poate fi un adevărat ucigaş. Nu mai suntem obiş­nuiţi cu inflaţia, iar o rată medie sustenabilă a inflaţiei de 2-3% este să­nătoasă pentru orice economie. Şi îmi aleg bine cuvintele, deci sustena­bilă şi în medie. Aceasta poate fi une­ori mai mare, alteori mai mică. Rata actuală a inflaţiei este prea mare, nu este o rată sustenabilă şi va scădea. Acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al Băncii Centrale, să moni­to­rizeze şi să gestioneze inflaţia prin ajus­tarea ratelor dobânzilor“, a de­clarat şeful First Bank într-un interviu acordat ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO