Bănci și Asigurări

Intesa iese la atac: comision zero la retragerile de numerar de la orice ATM

16.07.2008, 17:23 24

Italienii de la Intesa Sanpaolo lanseaza ofensiva pe piata de retail cu un pachet de cont curent cu card de debit atasat care permite retrageri de numerar cu comision zero de la oricare dintre cele peste 5.000 de bancomate din Romania. Eliberarea de numerar este gratuita si in sucursalele bancii in limita lunara a 30.000 de lei sau 8.000 de euro.
Toate bancile taxeaza retragerea de cash de la ATM-urile proprii (cu mici exceptii), comisionul majorandu-se substantial in cazul in care sunt folosite bancomate din retele concurente.
Intesa Sanpaolo incearca astfel sa-si faca intrarea pe o piata foarte disputata, putand atrage clienti pentru plata salariilor pe card. Pe de alta parte, taxarea retragerilor de numerar poate avea rolul de a stimula folosirea mai frecventa a cardurilor pentru plati la comercianti.
"Pachetul a fost realizat in urma unei cercetari atente si detaliate a pietei locale, pornindu-se de la asteptarile reale ale clientilor pentru acest tip de produs. Astfel a aparut comisionul zero la retrageri de numerar de la toate ATM-urile din Romania, indiferent de banca", a declarat Alberto Prestopino, directorul de retail al bancii. El spune ca la realizarea produsului au participat specialisti din mai multe banci ale grupului Intesa Sanpaolo, fiind folosita experienta la nivel de grup.
Pachetul include un cont curent in lei si/sau euro, Internet Banking fara comision de subscriere si administrare si carduri de debit (pentru primele doua - principal si secundar - gratuite). Pachetul costa 8 lei, respectiv 4 euro pe luna, comisionul fiind zero in prima luna. In plus, comisionul lunar se reduce cu 50% daca in luna precedenta au fost transferati in contul curent cel putin 400 de lei sau 200 de euro. Banca incurajeaza pastrarea in cont a unor sume cuprinse intre 501 si 3.000 de lei, caz in care plateste o dobanda de 4% pe an, in rest dobanda fiind de 0,25%. La euro, pentru sume cuprinse intre 200 si 1.000 de euro dobanda este de 2%, respectiv 0,1% in rest.
De asemenea, clientii care cumpara pachetul pot face plati in zona SEPA (zona euro) in schimbul unui comision de 1,5 euro/tranzactie, fata de costul standard de 0,1% din suma transferata, respectiv minimum 10 euro.
Pachetul de cont curent a fost si primul produs important de retail lansat la BCR de austriecii de la Erste Bank. La BCR retragerea de numerar este gratuita pentru numai maximum doua tranzactii pe luna si doar de la bancomatele bancii, insa BCR are o retea de peste 1.555 de ATM-uri.
Prin lansarea pachetului de cont curent, italienii fac primul pas agresiv pe piata de retail, dupa ce in primavara au adus de la banca-mama 100 mil. euro pentru majorarea capitalului - suma care ar fi putut acoperi costul preluarii unei banci mici de pe piata. In prima jumatate a anului au deschis 18 unitati, ajungand la 68, si au in plan sa urce la 120 in prima parte a lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO