Bănci și Asigurări

Isarescu: Economia a intrat intr-o spirala preturi-salarii

Isarescu: Economia a intrat intr-o spirala preturi-salarii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

05.08.2008, 20:31 62

Romania este categoric intr-o spirala preturi - salarii, semnalul fiind dat de persistenta solicitarilor de majorare a salariilor cu mult peste cresterile de productivitate, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Referindu-se la evolutia economiei, seful bancii centrale sustine ca avansul PIB este peste potential, exercitand presiuni inflationiste.
"Cresterea economica este peste potential si nu trebuie sa mai punem la indoiala ca economia este supraincalzita. Atunci cand cresterea economica suprasolicita organismul economic apar efectele negative, care se manifesta prin presiuni inflationiste si deficit extern care tinde sa se plafoneze la 14%", a spus Isarescu. El a explicat ca supraincalzirea se vede din suprasolicitarea factorilor de productie si a dat ca exemplu mana de lucru care se gaseste mai greu si cere salarii din ce in ce mai mari.
In opinia guvernatorului, exista sanse ca la sfarsitul anului cresterea economica sa se situeze intre 8 si 9%, iar inflatia intre 6 si 7%.
Strategia de tintire a inflatiei urmata de BNR nu este la un moment de rascruce, ci de reevaluare, sustine Isarescu.
"Este prima data cand tintirea inflatiei este supusa la un test. Cum functioneaza in conditii mai putin prielnice."
El confirma ratarea obiectivului de inflatie din acest an, dar spera ca anul viitor inflatia va reveni in marja de fluctuatie tintita, cel mai probabil in vara. Isarescu estimeaza ca rata anuala a inflatiei din iulie va depasi probabil nivelul de 9-9,1%, dupa care urmeaza o perioada de scadere care ar putea sa fie permanenta pana in decembrie.
In ceea ce priveste evolutia cursului, Isarescu a mentionat ca exista atat riscul de apreciere nesustenabila a leului, dar si de depreciere, insa "in limite tolerabile" in comparatie cu anul trecut, avand in vedere volatilitatea de pe pietele externe. Euro a coborat ieri pentru putin timp sub pragul de 3,5 lei. Claudia Medrega

Asteptarile guvernatorului
Exista sanse ca la sfarsitul anului crestere economica sa se situeze intre 8 si 9%, iar inflatia intre 6 si 7%.
Rata anuala a inflatiei din iulie va depasi 9 - 9,1%, dupa care urmeaza o perioada de scadere care ar putea sa fie permanenta pana in decembrie.
Nu se mai pune la indoiala ca economia este supraincalzita.
Prognoza privind inflatia din 2008 si 2009 a fost revizuita in crestere: de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%.
Inflatia va reveni in marja din jurul tintei BNR in vara anului viitor.
In urmatoarele doua saptamani, BNR va lua o decizie privind regulamentul de limitare a riscului de credit la retail.
Omogenizarea pietei imobiliare, aflata intr-o perioada de corectie, este benefica, dupa ce preturile discrepante au dus la o configuratie "sub forma de piele de leopard".
Exista riscul ca deficitul bugetar sa ajunga spre nivelul de 3% din PIB, avand in vedere ca este un an electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO